Hlavní obsah

Hlinka nalomil Růžičku při golfu

PRAHA

Vladimír Růžička si vyžádal do středečního večera čas na rozmyšlenou, zda přijme nabídku trenéra Ivana Hlinky působit jako asistent u hokejové reprezentace. "Opravdu o tom vážně přemýšlím, dost mě nalomil. Mluvili jsme spolu dlouho, ale definitivní rozhodnutí nepadlo. Ve středu si zavoláme," přiznal slávistický kouč po vzájemné partičce golfu u Karlových Varů.

Foto: archiv

Vladimír Růžička

Článek

"Mám vedle sebe rád silnou osobnost, takže bych přivítal, kdyby se mnou Růžička u národního mužstvo dělal," tvrdil Hlinka.

Možnost, že by na střídačce národního týmu v roli asistenta pokračoval i po Lenerově odchodu, Růžička nejdříve razantně vylučoval. Jenže Hlinka by ho moc chtěl k sobě. "Přesvědčit Růžičku ke spolupráci, to je první úkol, jehož se musím zhostit. Je to osobnost, která má dobré renomé i u hráčů," mínil kouč.

Navíc mezi oběma muži panuje silné přátelství už od Nagana, kde trenér svěřil Růžičkovi roli kapitána a nabídl mu i jedinečný comeback na mezinárodní scéně. "Ivana si ohromně vážím, jako hráč a později trenér toho dokázal jako málokdo. Jiného bych nyní určitě odmítl, ale dělat s Hlinkou je velmi lákavé," připustil.

Nestát v pozadí

Čtyřiapadesátiletý Hlinka se na střídačku národního mužstva vrátil po čtyřech letech a po včerejším dopoledni jen zesílila jeho víra, že Růžičku ke spolupráci přesvědčí. "Rozhodnutí na střídačce je však vždy na jednom člověku a já nechci jen stát v pozadí, raději bych šel s kůži na trh," vysvětlil o 13,5 roku mladší Růžička.

"Záleží jen na něm, prostor může dostat veliký. Žádný psychický nátlak na něj neuplatním," tvrdil Hlinka, podle nějž je možná názorová rovnocennost trenérů.

Možný je i krátkodobý kompromis

"Nechtěl bych ale, aby do toho Růžička šel s nechutí. Má rád hokej, ale i dost povinností kolem klubu, takže chápu, že všechno promýšlí. K tomu ještě velké zklamání z toho, co se stalo na mistrovství, to ale přejde a já bych rád, aby zůstal," řekl Hlinka, jenž také avizoval, že chce mít mladšího asistenta, který by obstarával tréninky.

"Jasně cítím, že by o mě stál, volí různé přesvědčovací metody, ale ještě mě nedrží pod krkem," usmál se Růžička. Rýsuje se i kompromisní varianta, že by spojil s Hlinkou síly pouze pro letní Světový pohár. "Rovněž o takové možnosti jsme mluvili," připustili nezávisle na sobě.

Nechá vychladnout hlavy

"Do 25. května se musí připravit základ nominace a já bych rád, abychom se na tom podíleli oba. Někteří hráči sice bezprostředně po vyřazení na mistrovství prohlašovali, že je Světový pohár nezajímá, ale až nyní se ukáže, jak vážně to Straka či Hamrlík mysleli. Nechme je, ať se z toho prospí, rozleží se jim v hlavě všechna pro a proti, teprve příští týden s nimi účast ještě proberu," uvedl Hlinka.

Chuť do reprezentační práce z něj doslova vyzařuje. "Pořád se ještě necítím tak starý, abych myslel jen na penzi nebo si dělal v dílně nábytek na zahradu. Byl jsem zvyklý na pravidelné vytížení a to mi začalo chybět. Vydatně jsem si odpočinul a jsem rád, že se mohu zase do něčeho pustit. Lékaři nebyli proti, i když mám srdíčko řešit," vyznal se Hlinka, jenž přerušil činnost hráčského agenta, aby zabránil střetu zájmů a svůj podíl ve firmě SAI převede na někoho jiného.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články