Hlavní obsah

Čeští hokejisté na příštím MS opět bez silného soupeře

PRAHA

Čeští hokejisté si na příštím mistrovství světa 2005 v Rakousku budou muset na soupeře ze světové špičky znovu počkat až do osmifinále. V základní skupině ve Vídni se totiž utkají s Německem, Švýcarskem, a Kazachstánem. Rozhodlo o tom středeční losování šampionátu v Innsbrucku.

Článek

Cedulka s názvem české reprezentace byla při losu tahána až mezi posledními a mohla ještě být zařazena do skupiny C, kde by narazila na Finsko, Ukrajinu, a Dánsko. Nakonec ji ale los poslal do skupiny D a příští rok se utká s Německem, Švýcarskem a Kazachstánem. Tedy s tradičními soupeři posledních let.

S Kazachstánem hrál český tým na letošním MS v Praze a Ostravě, se Švýcarskem se za posledních pět let potkal na úvod šampionátu dvakrát, Německo nás dokonce v základní skupině MS neminulo pravidelně už od roku 2001.

Ve čtvrtfinále se silným soupeřem

Při očekávaném postupu narazí národní tým v kvalifikační části šampionátu na tři postupující ze skupiny tvořené Slovenskem, Ruskem, domácí Rakouskem a nováčkem Běloruskem. Skupiny v Innsbrucku svedly dohromady letošní zámořské medailisty Kanadu s USA i skandinávské rivaly Švédsko s Finskem.

Ve čtvrtfinále 12. května 2005, kde se křížem potkají postupující z kvalifikační části, se tak čeští hokejisté zřejmě nevyhnou silnému soupeři. "Pokud se naplní papírové předpoklady, narazíme každopádně na některou z hokejových velmocí," sdělil Právu generální sekretář hokejového svazu Martin Urban, který se spolu s předsedou Karlem Gutem losování osobně zúčastnil.

"Skupina je takřka stejná jako nyní u nás doma, ale nejdůležitějším zápasem je při stávajícím modelu turnaje stejně čtvrtfinále, kde si nějak zvlášť přijatelného protivníka nevyberete. Pokud chceme myslet na medaile, nesmíme se silných bát," reagoval na los kouč národního týmu Ivan Hlinka.

Češi ve Vídni

Podle předběžného časového programu bychom měli turnaj ve vídeňské Stadthalle začít 1. května 2005 od 16 h proti Švýcarům, o dva dny později bychom od 20 h měli hrát proti Kazachům a základní skupinu uzavřít 5. května v 16.00 hodin s Němci. Detailní rozpis utkání ještě podléhá schválení ze strany IIHF, která tak učiní 22. května.

"Čeká nás zřejmě podobná cesta turnajem jako tento rok, ale na rozdíl od pražského mistrovství nás alespoň prověří dva silné celky vyznávající evropský hokejový styl, zápas se Slováky v rakouské metropoli bude navíc velmi atraktivní. Může nám ale zase chybět konfrontace se zámořskými celky, i když letos jsme ji měli úspěšně za sebou a k vyřazení Američanů to stejně nepomohlo," uvažoval manažer reprezentace Zbyněk Kusý.

Za jistou výhodu označil fakt, že minimálně šest zápasů mužstvo odehraje ve Vídni, kde získalo Česko v roce 1996 první titul od rozdělení federace. "V tomto směru jsme spokojeni. Innsbruck je sice krásné město, přece jenom je ale pro naše fanoušky trochu z ruky, takže diváci dostávají jedinečnou šanci vytvořit i za rok národnímu týmu domácí prostředí. Do dějiště utkání to budou mít od hranic hodinku jízdy autem," řekl Kusý.

Mistrovství světa se uskuteční od 30. dubna do 15. května 2005 v Innsbrucku a ve Vídni.

Los mistrovství světa 2005 v Rakousku:
Vídeň
Skupina ASlovensko, Rusko, Rakousko, Bělorusko
Skupina DČesko, Německo, Švýcarsko, Kazachstán
Innsbruck
Skupina BKanada, USA, Lotyšsko, Slovinsko
Skupina CŠvédsko, Finsko, Ukrajina, Dánsko

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články