Hlavní obsah

Hlinka vzal na Světový pohár všechny hvězdy

PRAHA

Všechny největší hvězdy současného českého hokeje nominoval reprezentační trenér Ivan Hlinka na Světový pohár, který začínáme 30. srpna zápasem ve Finsku. Vybral si čtrnáct hráčů, kteří nastoupili na mistrovství světa v Praze, ale šanci dal i Čajánkovi, Vlasákovi, Vašíčkovi či Židlickému, jejichž služeb na letošním šampionátu se předchozí kouč Lener zřekl.

Článek

"Není jednoduché skládat mužstvo tři měsíce před akcí, ale regule poháru nám takový postup nařizují. Na rozdíl od dalších turnajů v sezóně jsou ale k dispozici všichni hráči z celého světa, takže jsem byl veden touhou mít co nejsilnější tým," řekl Hlinka.

Mezi 26 vybranými se tak objevují i Reichel, M. Straka či R. Hamrlík, kteří před časem naznačovali, že na Světovém poháru startovat nechtějí. "Spousta kluků zažila zklamání, že se jim na mistrovství v Praze nepodařilo naplnit velká očekávání fanoušků a nemají chuť do hokeje. Za čtvrt roku je zklamání přebolí," vyslovil přesvědčení trenér. "Pokud se ale někdo rozhodne, že pod Hlinkou hrát nechce, tak mu ruku lámat nebudu," smál se při oznámení nominace v pražském hotelu Expo.

Na seznamu bylo kolem 40 jmen

Do společnosti es z NHL zařadil jen dva hokejisty působící v Evropě, útočníky Dopitu a Vlasáka. "Oba mají dost zkušeností, navíc hráli také v zámoří a určitě turnaj zvládnou na úrovni." V nominaci Hlinka příliš neexperimentoval, vsadil na zkušené a prověřené hráče. "Vzal jsem třeba Havláta nebo Vašíčka a nenašel moc dalších mladých, kteří by herně vyčnívali," tvrdil Hlinka, jenž uvažoval i o pardubickém Průchovi.

"Víme o jeho umění, jeho čas brzy přijde. Byl na seznamu, který čítal skoro čtyřicet jmen. Na soupisku jsme jich ale mohli dát jen šestadvacet," krčil rameny kouč, jemuž se do výběru nevešli ani elitní střelci, anaheimský P. Sýkora a Bonk z Ottawy.

:. ANKETA
Bude takto složený tým úspěšnější než mužstvo z mistrovství světa? Hlasujte na konci článku.

Jediným debutantem je 28letý obránce Marek Malík z Vancouveru, který se v základní části NHL stal nejlepším hráčem v bodování plus minus. "Podával vynikající výkony, přišly na něj jen pochvalné reference a jeho defenzivní schopnosti potřebujeme."

Hlinka je přesvědčen, že reprezentovat bude i Robert Lang, který doma už přes pět let nehrál: "Vím, že v Česku dlouho nebyl. Mám s ním ale dobré vztahy, v nominaci určitě má místo a snad přijede rád a s chutí. Vždy mi odvedl parádní výkony a navíc prožil mimořádnou sezónu."

Klid poskytnou Vary

Soustředění reprezentace začne 19. srpna v Karlových Varech. "Měli bychom tam mít klid i dobré zázemí," doufal Hlinka, jehož svěřenci před zahájením evropské skupiny SP sehrají v Praze přípravné zápasy s Finy (23. 8.) a Švédy (27. 8.), mezitím si odskočí do Německa (25. 8. v Kolíně nad Rýnem).

Po úvodu turnaje v Helsinkách nastoupí ČR 1. září ve Stockholmu proti Švédsku a o dva dny později v Sazka Areně přivítá Němce. Podle umístění ve skupině nás čeká čtvrtfinále doma či na ledě soupeře, potom bude centrem soutěže kanadské Toronto.

Nominace na Světový pohár
Brankáři
Roman Čechmánek (Los Angeles), Martin Prusek (Ottawa), Tomáš Vokoun (Nashville)
Obránci
Roman Hamrlík (NY Islanders), Tomáš Kaberle (Toronto), František Kaberle (Atlanta), Pavel Kubina (Tampa Bay), Marek Malík (Vancouver), Jiří Šlégr (Boston), Jaroslav Špaček (Columbus), Marek Židlický (Nashville)
Útočníci
Petr Čajánek (St. Louis), Jiří Dopita (Pardubice), Radek Dvořák (Edmonton), Patrik Eliáš (New Jersey), Martin Havlát (Ottawa), Milan Hejduk (Colorado), Jaromír Jágr (NY Rangers), Robert Lang (Detroit), Václav Prospal (Anaheim), Robert Reichel (Toronto), Martin Ručinský (Vancouver), Martin Straka (Los Angeles), Josef Vašíček (Carolina), Tomáš Vlasák (Kazaň), David Výborný (Columbus)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články