Hlavní obsah

Jágr účast na Světovém poháru zatím nevyřešil

KLADNO

Hokejista Jaromír Jágr zatím stále neví, zda se na přelomu srpna a září zúčastní Světového poháru. Útočník New York Rangers se začal ve středu připravovat s extraligovým Kladnem na novou sezónu a to, zda oblékne reprezentační dres, nechá na později s ohledem na aktuální kondici.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaromír Jágr při tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

"Dva a půl měsíce jsem v podstatě nic pořádného nedělal a dneska jsem se cítil hrozně," přiznal Jágr po tréninkové jednotce kladenského týmu. "Ale nedivím se. Vlastně to ani jiné být nemohlo," pokrčil rameny.

Po nešťastném vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa v Praze týmem USA nejlépe placený hokejista planety relaxoval při dovolené na Kypru, objevil se jen na exhibicích v plážovém volejbalu, fotbalu a na tenisových kurtech. Začal suchou přípravu, avšak na konec července naplánované exhibice na Slovensku a v Rusku odpadly. Soustředění Jágr Teamu na ledě začne 8. srpna.

"Do té doby budu trénovat s Kladnem a pak se uvidí. Teprve potom řeknu ke Světovému poháru ano, nebo ne. Rozhodně nechci hrát, pokud nebudu připraven a nebyl bych pro mužstvo přínosem," zopakoval dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru svůj dlouhodobý pohled na věc.

Hlinkovi začínají přicházet omluvenky

Trenérovi Ivanu Hlinkovi se pomalu začíná drolit v květnu nominovaná šestadvacítka hráčů, kteří by měli na Světovém poháru obléci dres národního mužstva.

Před několika dny mu oznámil svoje zamítavé stanovisko zkušený forvard Robert Lang z Detroitu, svoji nechuť hrát na letní pohárové soutěži již v médiích avizoval také zadák Nashvillu Marek Židlický. Vyměnit nahlášeného hráče přitom lze pouze v případě nemoci či zranění, na základě oficiálního lékařského vyjádření.

"Světový pohár se hraje v trochu nešťastném termínu. Lepší by bylo, kdyby navazoval na sezónu, a vůbec by nevadilo, že by byla ještě o čtrnáct dnů delší," navrhl dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru. "Takhle je spíš pro ty mladší. Starší hokejisté totiž potřebují delší dobu na odpočinek," konstatoval Jágr.

Větší potřeba oddechu se zřejmě týká právě Langa. Jeden z kandidátů na letošní Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hokejistu sezóny hodlá dát před turnajem přednost rodině.

Odpočívat v případě stávky nehodlá

"Přemlouvat ho nemá cenu, i když je to podle mého v současnosti náš nejlepší centr. Takového asi nenahradíš, s ním bychom byli mnohem silnější. To je bez diskuse," pravil Jágr uznale na adresu někdejšího litvínovského hokejisty, s nímž sehrál spoustu zápasů v Pittsburghu, Washingtonu a také na olympijských turnajích v Naganu a v Salt Lake City.

"Určitá šance, že Robert (Lang) na Světovém poháru nastoupí, ještě existuje. Jen on sám ale nejlépe ví, zda je schopen a hlavně ochoten se optimálně připravit," dodal pětinásobný držitel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL.

Zatímco Lang je údajně připraven v případě výluky v elitní zámořské soutěži odpočívat třeba celý rok, pro Jágra je něco podobného nemyslitelné. "To bych rovnou mohl s hokejem skončit. Sám na sobě cítím, jak to každý rok dře víc a víc, tělo bolí a trvá mnohem déle, než se se zátěží srovná. Ale musím to překonat, protože chci ještě určitě nějaký ten rok hrát," ujistil.

V Kladně by se mohla sejít hvězdná sestava

Otázkou zůstává kde. V New Yorku má sice stále platný kontrakt, v případě přerušení NHL by se však mohl znovu objevit stejně jako před deseti lety při obdobné situaci na Kladně. Tento týden v úterý navíc podepsal smlouvu další ze slavné generace hokejistů středočeského klubu Pavel Patera. A v kuloárech se spekuluje o tom, že ke stejnému kroku jsou připraveni i bratři Tomáš a František Kaberleové.

"Není to vyloučeno," připustil Jágr svůj návrat do mateřského oddílu. "Ale jsou tu také další zájemci," připomněl s tím, že vzhledem k stávající smlouvě není v pozici, kdy by mohl veřejně vyjednávat o jiném angažmá. Nabídky se mu hrnou z bohaté ruské superligy, údajně se mu jich sešlo hned osm. Zejména tři kluby to prý myslí velmi vážně a předhánějí se, který z nich nabídne Jágrovi lepší podmínky.

Reklama

Související témata: