Hlavní obsah

Kulhánek chce Růžičku jen pro mistrovství světa

PRAHA

Vladimír Růžička jako trenér hokejové reprezentace jen pro mistrovství světa. To je ideální představa šéfa hokejového svazu Vratislava Kulhánka jak vyřešit otázku obsazení postu reprezentačního kouče. Na dalších akcích by mužstvo vedli současní asistenti Radim Rulík a Ondřej Weissmann s jiným hlavním trenérem, který by byl vždy jmenován pouze pro vybraný turnaj.

Článek

"Je to jedna ze dvou variant. Tradičního státního trenéra bychom v pravém slova smyslu neměli," řekl Kulhánek v rozhovoru pro ČTK. Podle této verze by pro jednotlivé díly série Euro Hockey Tour doplnil dvojici asistentů vždy zástupce jednoho úspěšného extraligového klubu a na vrcholné akci by tým vedl někdo jiný - pravděpodobně Růžička, zároveň trenér a generální manažer pražské Slavie. "Druhá varianta je, že najdeme státního trenéra. Je však pravda, že figura typu Ivana Hlinky tady není," uvedl Kulhánek.

Před měsícem, když muselo vedení svazu hledat náhradu za tragicky zesnulého Hlinku, Kulhánek prezidentovi Slavie Miroslavu Tvrdému slíbil, že Růžičkovo uvolnění na střídačku národního týmu je pouze krizové řešení. "Nebylo by korektní, abychom jej teď žádali o jeho uvolnění," podotkl šéf hokejového svazu. Rulík, Weissmann či jiná zvolená osoba by navíc běžnou agendu mezi akcemi prý zvládla, neboť je podobná činnosti skautů.

Růžička: Pro turnaje se mnou nepočítejte

Růžička se ke své další budoucnosti u národního týmu moc vyjadřovat nechce. "Zatím nechci předbíhat. Jednání teprve budou a musíme si o tom promluvit," řekl Růžička dnes po příletu ze zámoří na pražském letišti. Odmítl však, že by byl u mužstva na akcích Euro Hockey Tour. "Tam určitě nebudu," podotkl.

Bývalý vynikající útočník a úspěšný kouč kvůli svým závazkům v ambiciózním klubu nechtěl reprezentaci převzít ani pro Světový pohár. Nakonec se však nechal přemluvit a jako prozatímní kouč dovedl národní tým ke třetímu místu.

Slavia by nebyla proti

Jasněji o dalším postupu by mělo být příští týden, kdy se ve středu v Praze uskuteční pravidelné zasedání výkonného výboru svazu. Kulhánek však předpokládá, že definitivní rozhodnutí padne až v říjnu. "Teď máme na programu ekonomické otázky. Navíc se musí vše pořádně připravit a například vypracovat analýzu, co by bylo potřeba pro první variantu," vysvětlil Kulhánek.

Varianta, že by Růžička vedl reprezentaci pouze na vrcholných akcích, je pro prezidenta Slavie Miroslava Tvrdého přijatelná. "V tomto případě bych rozhodnutí ponechal výhradně na Vláďovi. Když na to bude mít dost sil, beze všeho," řekl Tvrdý před několika dny Blesku. Trvale uvolnit Růžičku k reprezentaci však odmítá. "Postavím se k tomu tak, že řeknu ne," tvrdil.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko