Hlavní obsah

Růžička se nebrání vést mužstvo na MS

PRAHA

Původně Vladimír Růžička avizoval, že národní mužstvo hokejistů povede po tragické smrti Ivana Hlinky pouze na Světovém poháru. V úterý už ale připustil, že by mohl být koučem i na mistrovství světa 2005 ve Vídni. "Většina trenérů je pod smlouvami a pokud se žádný vhodný nenajde, je to pravděpodobné," prohlásil.

Článek

Jednačtyřicetiletý trenér je však stále vázán povinnostmi na Slavii, kde zároveň plní roli generálního manažera. "Musíme si společně sednout s prezidentem klubu a rozebrat to. Nechci zatím předbíhat," říkal Růžička, jenž by se měl příští týden sejít také s výkonným výborem hokejového svazu.

"Promluvíme si i s panem předsedou Kulhánkem a pak uvidíme. Když trenéra nenajdeme, tak asi ve Vídni mužstvo povedu. Všichni, kteří připadali v úvahu, mají platné smlouvy," konstatoval Růžička s tím, že měl na mysli především trenéry působící v ruské lize - Marka Sýkoru z Magnitogorsku a Vladimíra Vůjtka z Kazaně.

S jejich angažováním by ale byly zřejmě spojeny velké problémy z ruské strany. "Víme, jak se chovali v Čerepovci, když jsme chtěli jako třetího gólmana povolat na Světový pohár Dušana Salfického. Hrozili mu okamžitým rozvázáním smlouvy v případě, že pojede za nároďákem," pobouřilo Růžičku.

Na EHT chce vidět talenty

Reprezentační tým by tak nakonec mohl projít i variantou, jakou před časem zvolili Švédové, kteří k jednotlivým podnikům Euro Hockey Tour nominovali pokaždé jiného hlavního kouče. "Zatím nechci předbíhat, jak to bude, ale s mužstvem bych rád udržel kontakt. Jisté ale je, že na následujících třech akcích na střídačce nebudu."

Na finské Karjale, ruské Baltice i Švédských hokejových hrách by přesto chtěl Růžička vidět co nejvíce mladých hráčů. "Celá ta série, co si budeme povídat, je hlavně o zkoušení talentů. Aby si kluci zvykli na mezinárodní hokej. Na mistrovství světa pak z těch hráčů jedou tak tři, čtyři a zbytek je stejně z NHL," řekl konečně naplno starou pravdu. "Skončila doba, kdy v národním týmu bylo celý rok osmnáct lidí a jeden se vyměnil."

Představa bývalého kouče národního mužstva Slavomíra Lenera o vytvoření kostry mužstva definitivně padla. "Odehraje se akce a na další zase pojedou jiní hokejisté," nevidí v tom problém Růžička. A jak to bude s hráči z NHL, kteří budou nastupovat v Česku, pokud se výluka v zámoří protáhne? "Někteří kluci, co hrají NHL, by asi byli pozvaní, ale měli by to být ti mladí," přeje si.

Z jednoho klubu nejvýše tři hráči

S kolegy ve výkonném výboru už má také dohodnutá nová pravidla pro uvolňování hráčů z extraligy na reprezentační akce. "Kromě Světového poháru a mistrovství světa může každý hráč maximálně na dva turnaje. V minulých sezónách na sobě nesli největší zátěž hráči Pardubic a Slavie. Z každého klubu ale teď budou nominováni maximálně tři hráči," prozradil Růžička.

"V Euro Hockey Tour stejně o moc nejde. Když tam třikrát vyhrajeme a pak budeme pátí na mistrovství světa, tak nám fanoušci asi nepoděkují."

Růžička sice nechce předbíhat jednání výkonného výboru, ale přál by si, aby u národního týmu zůstali jako asistenti Ondřej Weissmann, Radim Rulík i Marian Jelínek. "Mají smlouvy se svazem a navíc jsou to lidi oslovení Ivanem Hlinkou."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články