Hlavní obsah

Čeští hokejisté začali přípravu na MS bez Čáslavy a Veselého

Bez Petra Čáslavy a Ondřeje Veselého, zato s narychlo povolaným útočníkem Petrem Vampolou ze Servette Ženeva začala českým hokejistům v Kravařích na Opavsku první etapa pětitýdenní přípravy před mistrovstvím světa. Zlínský útočník Veselý s bekem CSKA Moskva Čáslavou se k týmu připojí pravděpodobně během středy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Trenér Alois Hadamczik (druhý zleva) na tréninku národního týmu

Článek

Veselého do národního týmu nepustily problémy s kyčlí, Čáslavu zase jeho ruský zaměstnavatel. "Zničehonic nám zavolal, že ho klub nechce uvolnit, ale neviděl bych v tom nic špatného. Má tam smlouvu, klub ty hráče ještě dneska potřebuje. Kdyby si postavili hlavu, museli by nám ho pustit až 48 hodin před Euro Hockey Tour. Jsem rád, že nám ho za pár dnů pustí," řekl novinářům kouč Alois Hadamczik.

Oproti předpokladům se v týmu už dnes objevil bek Jakub Nakládal z ruské Ufy, které doléčuje zlomenou zanártní kůstku. "Už začal trénovat v Pardubicích, proto je tady. Chtěl jsem, aby už byl s týmem. Jestli bude hrát už zápasy v Rize, to se rozhodneme podle jeho zdravotního stavu," uvedl Hadamczik.

Česká reprezentace v současné podobě by měla sehrát příští týden dva přípravné zápasy v Lotyšsku v rámci Euro Hockey Challenge. Hadamczik však připustil, že bude pružně reagovat na vývoj play off v jednotlivých soutěžích.

"Nemůžeme na to ale spoléhat. Proto jsme sestavili už tenhle tým, který má kvalitu a je tu řada zkušených hráčů, kteří za sebou mají mistrovství světa. Podle play off ho můžeme doplnit," řekl Hadamczik.

Hokejisté v NHL reprezentovat chtějí

Postupem času by se jeho výběr měl rozrůstat i o zámořské posily. Hadamczik po nedávné inspekční cestě kvitoval s potěšením, že o reprezentační dres je mezi hráči NHL zájem.

"Máme tam spoustu dobrých hráčů a všichni, včetně těch nejzvučnějších jmen, mají zájem. Samozřejmě, pokud budou zdraví. Cítil jsem, že chtějí reprezentovat," uvedl Hadamczik, který si však z notýsku případných posil musel vyškrtnout dvě jména. Obránce Roman Hamrlík s brankářem Tomášem Vokounem kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům na šampionát nedorazí.

O post brankářské jedničky by měli svést souboj petrohradský Jakub Štěpánek s Ondřejem Pavelcem z Winnipegu, který podle Hadamczika hoří touhou reprezentovat. "Ten byl snad nejvíce vstřícný. Říkal, že když nebude v play off, v každém případě přijede," poznamenal Hadamczik.

Vedle Hamrlíka s Vokounem dnes odřekl účast i útočník Minsku Zbyněk Irgl laborující s poraněnou kyčlí.

Nominace:
Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha),
obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Petr Zámorský (Zlín), Tomáš Kudělka (Vítkovice), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.),
útočníci: Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všichni Astana/KHL), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Petr Holík, Ondřej Veselý (oba Zlín), Lukáš Klimek, Petr Strapáč (oba Vítkovice), Martin Adamský (Třinec), Pavel Kašpařík (České Budějovice), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Michal Birner (Turku/Fin.), Petr Vampola (Servette Ženeva/Švýc.).

Reklama