Hlavní obsah

Na Karjalu pojede tým bez hvězd z NHL

PRAHA

Hokejové hvězdy typu Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše a další se na listopadovém Karjala Cupu neobjeví. Triumvirát koučů pro turnaje Euro Hockey Tour po poradě s trenérem pro MS Vladimírem Růžičkou chce dát v Helsinkách šanci především dalším nadějným hokejistům. Nominaci zveřejní zástupci národního týmu v příštím týdnu.

Článek

Čtveřice, která se po srpnovém tragickém úmrtí reprezentačního kouče Ivana Hlinky bude v této sezóně pohybovat u národního týmu, na dnešní schůzce v pražském Edenu řešila podobu výběru na první klání v EHT.

Základní otázkou bylo, jak se postaví k neobvyklé situaci při výluce v NHL. K dispozici totiž stavitelé reprezentace mají oproti minulým letům téměř kompletní výběr, plný světově uznávaných klenotů.

"Výběr je opravdu velký, ale chceme dát šanci dalším klukům a především ty vyzkoušené hráče necháme doma," řekl v rozhovoru pro ČTK Ondřej Weissmann, který povede tým ve Finsku jako hlavní trenér.

Hráči ze zámoří ano, ale ti neokoukaní

Fanoušci sice uvidí v akci 'zámořské' hokejisty, ale půjde spíše o ty, kteří si v národním týmu si ještě takové jméno neudělali. Jágr a spol., kteří se probojovali na přelomu srpna a září do semifinále Světového poháru, budou odpočívat.

"Tito hráči jsou hodně zatěžováni v klubech, navíc je nemusíme zkoušet. V Helsinkách a v Moskvě bude prostor, aby se ukázali další, a do Stockholmu by mohlo jet zhruba takové mužstvo, jaké by mohlo být na mistrovství světa," objasnil strategii Weissmann, Růžičkův asistent ve Slavii: "Z hokejistů z NHL dostanou v Helsinkách prostor ti, kteří ještě v reprezentaci nehráli, nebo jen málo. Takže k týmu bude zastoupení z NHL, extraligy, ruské, finské či švédské ligy."

O nominaci jednají všichni

Nominaci dává dohromady trojlístek Weissmann, Rulík, Jelínek společně s Růžičkou. "Já jsem určený pro Karjalu jako hlavní trenér, ale výběr dáváme dohromady všichni. Schůzek se účastní i Vláďa Růžička, protože jako trenér pro mistrovství světa má zájem některé hráče vidět v akci," popsal Weissmann, jak řeší neobvyklou situaci.

Růžička po tragickém Hlinkově skonu převzal reprezentaci na Světovém poháru, pro letošní ročník se při vytížení ve funkci hlavního kouče a generálního manažera Slavie nechal přemluvit už jen na mistrovství světa.

Po Weissmannovi tak převezme hlavní taktovku pro Moskvu Rulík, o kompetencích na únorových Švédských hrách se teprve rozhodne. "Každý z nás říká svůj názor a to nejlepší se snažíme použít. Je to normální spolupráce," řekl Weissmann.

Reklama