Hlavní obsah

Petružálek kouzlil při nájezdech: Nahoře se mi gólman moc nezdál

Martin Kézr (Riga)Právo

Když debutoval, dal před půl rokem na Karjale domácím Švédům dva góly. Stejný kousek předvedl Jakub Petružálek i v pátek proti Lotyšům v Rize během prvního mezistátního zápasu české reprezentace v přípravě na letošní mistrovství světa. Hlavní roli měl hlavně v nájezdech, ve čtvrté sérii se dokázal prosadit i napodruhé proti domácímu brankáři Masalskisovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Petružálek (vpravo) na tréninku hokejové reprezentace

Článek

Věřil jste si na dva totožně provedené nájezdy?

Prostě jsem se rozhodl, že to takhle udělám. V KHL v dresu Chabarovsku zakončuji buď takhle, nebo střelou mezi betony. Viděl jsem ale při Kašparově nájezdu, že gólman vyjíždí a dole je hodně rychlý, ale nahoře se mi moc nezdál. Tak jsem to zkusil s kličkou do bekhendu a vyšlo to. Podruhé jsem si říkal, že Masalskis asi nebude čekat, že udělám to samé. Vytáhl na mě hokejku, ale nechal ruce, a tím mi dal šanci. Stačil jsem si dát puk zase na bekhendovou stranu a umístit mu ho nad vyrážečku.

Po vaší úspěšné přesilovkové dorážce české mužstvo už vedlo 3:1 a tenhle stav platil ještě tři minuty před koncem. Proč jste se nakonec museli rvát o výhru až v rozstřelu?

Škoda, že jsme v poslední třetině neuhlídali ten výsledek a nechali to soupeře ještě zdramatizovat. Náskok jsme náskok ztratili trochu zbytečně v oslabeních, tam se k nim ale šťastně odrážely puky. Nakonec jsme si to vítězství ale vzali zpátky.

Lotyši však nebyli úplně snadný soupeř, že?

Tři čtvrtiny hráčů spolu hrají celý rok KHL v Dinamu Riga a je to znát. Měli dobře organizovanou v obranném pásmu, předvedli se jako výborní bruslaři a jsem rád, že jsme to nakonec dotáhli do vítězného konce. Těžko si můžeme myslet, že jim nasázíme lehce šest, sedm gólů.

Jak vám to sedělo v prvním útoku s mistry světa Novotným a Kašparem?

Oba jsou to výborní hráči. Novotný je skvělý centr na buly, vybojuje spoustu puků. Měli jsme hodně prostoru na ledě a těšil jsem se hlavně z obnovené spolupráce s Lukášem Kašparem. Nastupovali jsme spolu kdysi v litvínovské juniorce a hodně jsme si rozuměli. Na všech ale bylo trochu vidět, že jsme skoro měsíc nehráli. Je znát, když jenom trénujete, zápas je o něčem úplně jiném.

Bude sobotní odveta jiná?

Žádný zápas není stejný. Domácí určitě budou ještě více namotivovaní, budou nám chtít vrátit páteční prohru a půjdou do všeho možná s ještě větší vervou. Povedeným závěrem Lotyši ucítili šanci, ale my budeme muset znovu dokázat, že jsme v hokejovém žebříčku o pár příček nad nimi. Když ale dokážeme zahrát disciplinovaně, udržíme si dobrý pohyb a proměníme nějaké šance, mělo by se nám to povést.

Reklama