Hlavní obsah

Lotyšsko - Česko 1:3O slibný náskok hokejisté podruhé nepřišli, z Rigy vezou vítězství

Riga

Českým vítězstvím 3:1 nad Lotyši skončil v Rize odvetný zápas Euro Hockey Challenge. Národní tým pečlivou hrou v závěru nedopustil, aby přišel o slibný náskok, jako se mu to stalo o den dřív. Domácí se marně snažili získat nějaký bodový dárek pro svého kanadského trenéra Nolana, jenž právě v sobotu slavil 54. narozeniny.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Čeští hokejisté se radují z branky, kterou vstřelili do lotyšské sítě.

Článek

Lotyši byli na zápas hodně nabuzení. Už ve 4. minutě se M. Redlihs ocitl sám před brankou, ale zakončení se mu naštěstí příliš nepovedlo a Pöpperle si připsal důležitý zákrok. České mužstvo se při dobře organizované hře domácích docela obtížně usazovalo v útočném pásmu. Nejlépe si v tomto směru vedla Strapáčova formace, jenže i jejich střídání scházela přesná střelba. To byl asi největší problém české hry, vždyť v úvodním dějství přinutil Jučerse k pouhým třem zásahům.

První třetina proběhla v rychlém tempu s minimem přerušení. Dvacet minut čistého času tak odehrála obě mužstva za necelou půlhodinu. Do kabin ale šli s vedením 1:0 Lotyši, neboť Cipulis snadno obešel Rachůnka a 84 vteřin před sirénou z úhlu prostřelil Pöpperleho.

Domácí, kteří měli v sobotu v sestavě 10 pamětníků osmifinále olympijského turnaje ve Vancouveru, kde je v únoru 2010 čeští hokejisté horko těžko porazili až gólem v prodloužení, ucítili šanci na historicky první výhru za devatenáct let vzájemných soubojů.

Pohled na sestavy naznačoval, že ta lotyšská se daleko víc blíží podobě pro MS než ta naše. Odráželo to téměř polovinu zápasu i dění na ledě, reprezentanti pobaltské země lépe bruslili a účinně střežili prostor před brankou. Naštěstí přišel český úder.

Petružálek se treil i v odvetě

Vyrovnání přinesl báječný Kudělkův pas na Petružálka, jenž v sólu našel mezírku mezi betony domácího gólmana. Při osmém utkání v českém dresu si tak střelec Chabarovsku připsal už pátou trefu. Národní mužstvo po gólu hodně ožilo a uplynulo pouhých 137 vteřin, než Kašpařík prokázal důraz v brankovišti a otočil skóre.

Vzápětí dostala hlediště do varu bitka Birnera s domácím Jassem, hra s menším počtem hráčů na ledě víc svědčila české kombinaci a po Krajíčkově ráně mohla přijít i pojistka vedení. Jučers se štěstím, a tak trochu reflexivně, zasáhl včas.

Po druhé třetině už měl Hadamczikův výběr střelecky navrch, Lotyši se přesto nehodlali smířit s tím, že by měli odejít z ledu bez bodového zisku. Sotnieksovo vyloučení jim ale vše dost zkomplikovalo, neboť v přesilovce Novotný nabil do gólové pozice Kašparovi a ten téměř z modré čáry mířil naprosto přesně. Hlouček českých příznivců hodně hlasitě slavil.

Češi tentokrát závěr nepokazili

Hráči se při vedení 3:1 snažili držet puk co nejvíc na svých holích. Klíčový pokyn ze střídačky zněl nezopakovat chyby z pátečního zápasu, kdy reprezentanti za stejného stavu nabídli domácím v posledních třech minutách dvě přesilovky a ty přinesly srovnání skóre.

Špatné střídání, které způsobilo příliš mnoho hráčů na ledě, přesto vyneslo Česku dvouminutový trest. Naštěstí to žádnou pohromu nepřineslo, bránící čtveřici v čele s Novotným zdobila velká obětavost. Když domácí sudí těsně před koncem docela přísně vyloučili ještě Veselého za hákování, zkusilo Lotyšsko přesilovku umocnit odvoláním brankáře, ale ani jejich hra v šesti proti čtyřem korekci skóre nepřinesla.

Euro Hockey Challenge
Lotyšsko-Česko 1:3
Branky: 19. Cipulis – 27. Petružálek, 30. Kašpařík, 46. Kašpar, hlavní rozhodčí Odinš a Borisovs (oba Lot.), vyloučení 5:6, využití 0:1, 3318 diváků, třetiny 1:0, 0:2, 0:1.
Lotyšsko: Jučers – Galvinš, K. Redlihs, Tribuncovs, Cibulskis, Sotnieks, Lavinš, Jakovlevs – Macijevskis, Sprukts, M. Redlihs – Ankipans, Širokovs, Cipulis – Bukarts, Berzinš, Meija – Jekimovs, Štals, Saulietis – Jass.
Česko: Pöpperle – Němec, Mojžíš, Nakládal, Blaťák, Krajíček, Kudělka – Petružálek, Novotný, Kašpar – Tenkrát, Kreps, Veselý – Vampola, Kašpařík, I. Rachůnek – Birner, Strapáč, Klimek – Adamský, Holík.
Ostatní zápasy Euro Hockey Challenge:
Freiburg: Německo - Rusko 4:3 (1:2, 1:1, 2:0)
Branky: 27. a 45. Tripp, 16. Pietta, 52. Hospelt - 4. Čudinov, 17. Širokov, 40. Zubov.
Košice: Slovensko - Dánsko 3:4 po sam. nájezdech (0:0, 2:3, 1:0 - 0:0)
Branky: 32. a 52. Mikúš, 33. Mikuš - 27. Green, 35. Starkov, 38. Lassen, rozhodující nájezd Jakobsen.
18:30 Rakousko - Bělorusko (Villach).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články