Hlavní obsah

Česko - Finsko 2:3 PPHokejisté přišli o dvougólový náskok, Finové ukončili sérii českých vítězství

Brno
Aktualizováno

Poprvé od poloviny února poznala česká hokejová reprezentace hořkost porážky. V sobotním zápase brněnských KajotBet Hockey Games podlehla výborně bruslícímu Finsku 2:3 v prodloužení, přestože po první třetině měla dvougólový náskok.

Foto: David W Cerny, Reuters

Finský hokejista Tuomas Kiiskinen (druhý zprava) slaví vítězný gól nad Českou republikou se spoluhráči Kapanenem, Mäenpääm a Hietanenem.

Článek
Fotogalerie

Pro český tým byl sobotní duel pokusem oplatit Finům debakl 0:7 z února ze Stockholmu, který byl vůbec nejtěžší porážkou v historii samostatné České republiky. Od té doby držel Hadamczikův výběr osmizápasovou vítěznou sérii, kterou teď ukončilo znovu mužstvo Suomi.

Domácí reprezentace začala s velkou chutí. Ubránila dvě přesilovky Finů v řadě, z toho dokonce pětadvacet vteřin ve třech. „Jedinou finskou střelu se nám povedlo zblokovat. Rychle jsme chytili tempo, zase nám hodně pomohlo i fantastické publikum v Brně," líčil obránce Zdeněk Kutlák.

Dvojitý český gólový úder přišel v rozpět tří minut. Nejprve si Nedvěd chytře počkal, až mu k tyčce sjede úplně volný Ondřej Němec, který tak stejně jako v předchozím zápase se Švédy obstaral první český gól. „Ta Méďova přihrávka byla až neskutečná, stačilo mi jen nastavit hůl," liboval si český obránce.

Kašpar se vzápětí v přesilovce postaral o navýšení náskoku a zaplněné hlediště mu aplaudovalo vstoje. Převaha českého týmu byla výrazná. Jenže druhá třetina byla jasně ve finské režii, což dokládá i poměr střel 11:5 pro hosty. Finové měli najednou jasně lepší pohyb a důrazněji šli za každým kotoučem. Gól v české síti tak visel ve vzduchu. „Soupeř hodně zlepšil bruslení, a když jste u všeho o krok později, žádný systém nefunguje," posteskl si trenér Alois Hadamczik.

Ve 27. minutě se o snížení postaral Petrell, jenž se dostal k dorážce, když Štěpánek neudržel lehce nahozený puk. Po rvačce Čáslavy s Pesonenem ruští rozhodčí poslali oba hráče předčasně do kabin a po Tenkrátově faulu přišla přesilovka soupeře, kterou zužitkoval Mäenpää přesnou ranou od modré čáry.

Třetí dějství se hrálo téměř bez přerušování, agresivní hokejový styl Finů dělal domácím značné potíže, ale Štěpánek vychytal Kontiolu i v předposlední minutě při tutovce Kiiskinena. Skóre zůstávalo v nerozhodné podobě po šancích českého kapitána Plekance, Nedvěda i Tenkráta, takže došlo na prodloužení.

V něm Hemský zblízka neprostřelil Vehanena a Finové z přečíslení Kiiskinenem v čase 63:27 rozhodli. Porážka s Finy komplikuje českému mužstvu snahu o obhajobu vítězství na domácím turnaji evropské tour i pokus o celkové vítězství v seriálu, na který čeká český tým od premiérového ročníku v sezóně 1997/98.

Večerní výhra Rusů nad Švédy pak ještě víc zamotala celkové pořadí Euro Hockey Tour. Nicméně pokud Česko dokáže v neděli večer porazit Rusy, zajistí si tím celkový triumf v sérii.

KajotBet Hockey Games v Brně
Česko - Finsko 2:3 po prodlouženíon-line
Branky: 14. Němec, 17. Kašpar – 27. Petrell, 32. Mäenpää, 64. Kiiskinen, hlavní rozhodčí Anisimov a Olenin (oba Rus.), vyloučení 7:7 navíc Čáslava 5 min+do konce utkání a Pesonen 5 min+10 min+ do konce utkání, využití 1:1, 6905 diváků, třetiny 2:0, 0:2, 0:0 – 0:1.
Česko: Štěpánek – Nakládal, Blaťák, Čáslava, Kutlák, Krajíček, Mojžíš, Němec, Kindl – Tenkrát, Plekanec, Tlustý – Vincour, Nedvěd, Vondrka – Hemský, Koukal, Průcha – Petružálek, Novotný, Kašpar.
Finsko: Vehanen – Hietanen, Mäenpää, Kousa, Söderholm, Väänänen, Järvinen, Kukkonen, Jaakola – J. Jokinen, M. Koivu, Kiiskinen – Granlund, Immonen, Pesonen – Kontiola, N. Kapanen, Pyörälä – Pihlström, Nokelainen, Petrell – Kuparinen.
Rusko-Švédsko 4:2
Branky: 39. a 59. Žerděv, 35. Kuzněcov, 38. Kulemin - 39. Olausson, 56. Karlsson).
Rusko: Varlamov - I. Nikulin, Kornějev, Nikitin, Rjasenskij, Medveděv, Denisov, Kalinin, Jemelin - Žerděv, Těreščenko, Kuljomin - Tarasenko, Svitov, Širokov - Ketov, Šipačov, Zaripov - Kuzněcov, Burmistrov, Burdasov - Bodrov. Trenér: Zinetulja Biljaletdinov.
Švédsko: V. Fasth - Ekholm, S. Kronwall, M. Karlsson, Frögren, Ahnelöv, V. Hedman, Brodin - Pettersson, J. Lundqvist, Harju - Andersson, Persson, Omark - Larsson, Järnkrok, Landeskog - J. Fasth, Olausson, Zackrisson - Bang, Lundh. Trenéři: Pär Marts, Peter Popovic a Roger Rönnberg.
KajotBet Hockey Games
1. Finsko211/005:25
2. Česko210/107:64
3. Rusko210/014:43
4. Švédsko200/025:90
Euro Hockey Tour
1. Rusko1151/1423:2318
2. Česko1142/1429:2817
2. Švédsko1150/1529:3216
3. Finsko1141/1526:2415

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články