Hlavní obsah

S tlačenicí v útoku roste u hokejové reprezentace i nominační napětí

Brno

Zástup útočníků, ale jen jediný obránce z NHL. Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik hledá způsob, jak nejlépe poskládat čtyři řady, aby naplno využil potenciál všech zámořských posil ofenzívy. V kádru bude mít sedm útočníků z NHL: Michálek, Plekanec, Hemský, Tlustý, Vincour, Frolík, Krejčí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Tenkrát (zleva), Jiří Tlustý a Tomáš Plekanec na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Přetlak v útočných řadách může způsobit i napětí. „Máme tam letos prostě větší konkurenci než mezi obránci. Z toho vyplyne, že defenzívě bude muset pomoci hra celé pětky. Kluky vyzývám, aby v tomto směru předvedli už ve víkendových zápasech v Brně maximální nasazení," říká trenér s tím, že nominační nejistota se týká i některých borců z NHL.

„Třeba Vincour ještě musí v sobotu proti Finům a v neděli s Rusy předvést výkony, které by ho opravňovaly k cestě na šampionát." Michael Frolík z Chicaga by se měl objevit už v Brně. „Půjde si s námi zatrénovat, ale jestli bude hrát v neděli s Rusy, to nechám vyloženě na něm. Podmínka to určitě není," tvrdí Hadamczik a zejména u hráčů ze zámoří zvažuje, na jaké posty jsou využitelní.

„Třeba David Krejčí, jenž se má přidat v úterý, hrál v Bostonu většinu sezóny v centru, ale je schopen nastupovat i na křídle. Takového hráče se ale musím i ptát, kde mu to sedí víc," vypráví kouč, jenž si umí na křídle představit také typické střední útočníky jako třeba Červenku, Koukala, ale i Nedvěda. „Někteří útočníci jsou prostě variabilnější," míní kouč.

Debutující obránce Kindl z Detroitu při premiéře nezklamal a o šanci na MS si řekl, Hadamczik přesto vypočítává ztráty: „Ocenil bych protřelého beka na přesilovku, ve srovnání s obranou na loňském mistrovství ale Židlický hraje play off, Škoula mně už předem naznačoval omluvu z rodinných důvodů, Michálek bude rodit a Karel Rachůnek zůstal v tom tragickém letadle."

Sezóna v zámoří skončila 35letému obránci Kubovi, který ale nemá v Ottawě smlouvu a při březnové inspekci trenérovi naznačil, že za této situace se omluví. „Zřejmě s ním počítat nelze." Doplnění týmu o finalisty KHL se v podstatě omezilo na Červenku, kterého se však trenérům ani manažerovi Lenerovi zatím nepovedlo zastihnout.

Reklama