Hlavní obsah

Místo Hlinky jede na Karjalu Burger, onemocněl Hlavačka

PRAHA

Jedna omluvenka za druhou míří do rukou trenérů české hokejové reprezentace, kteří dávali dohromady kádr pro turnaj Karjala v Helsinkách. Kvůli zranění dnes nejprve z nominace vypadli útočníci Martin Chabada a Jaroslav Hlinka, navíc se omluvil nemocný obránce Martin Hlavačka. Zatímco poslední dva už mají náhradníky, kdo zastoupí Chabadu ještě není jisté.

Článek

"Jarda Hlinka má zraněné koleno a vypadá to u něj na dlouhodobější záležitost. Chabada musel po nárazu do mantinelu v extraligovém zápase s Plzní vyhledat ošetření lékaře, který mu doporučil mít bolavé rameno v klidu. Na poslední chvíli vypadl i Hlavačka, jehož teploty neustoupily, takže manažer Kusý nyní po telefonu shání doplnění mužstva," líčil v pondělí večer hlavní trenér pro Karjalu Ondřej Weissmann.

Volná místa v nominaci nejprve zaplnili obránce František Ptáček, jeden z mála zdravých hráčů v Karlových Varech, kladenský útočník Miloslav Hořava a vítkovický centr Jiří Burger, který byl zájmem reprezentačního trenéra dost překvapen: "Ozval se mi před chvílí manažer Kusý, hned brzy ráno vyrážím do Prahy." Nejpozději na úterním odpoledním tréninku v Letňanech by se měli všichni nově povolaní připojit k národnímu týmu.

V původní nominaci se vinou zdravotních potíží hráčů dělalo již šest škrtů, z rozličných zdravotních důvodů vypadli obránci Bičánek, Škoula i jeho původní náhradník Hlaváčka, z útočníků vedle dvou včera omluvených kouč musel vynechat i Nedorosta, za nějž zaskočil Michal Mikeska, dodatečná pozvánka mířila i k debutujícímu Michalu Rozsívalovi.

Elitní útok: Rosa-Prospal-Dvořák

Vynucené zásahy do sestavy ale nedělají radost Weissmannovi: "Je to pro nás nepříjemné, protože jsme měli nahrubo připravené složení mužstva a teď to musíme korigovat. Hráči ale vypadávají pro různá zranění každý rok, je to skoro rituál, takže mě to až tolik nezaskočilo." Zatím jisté se mu zdá jen složení útoku Rosa, Prospal, Dvořák.

Kapitánem byl vybrán nejzkušenější hráč výběru, čtyřnásobný mistr světa David Výborný. "Cítím odpovědnost, ale hodně mladý tým by snad měl mít velkou chuť hrát." Po třech letech se v reprezentaci objevuje Karel Pilař, který si letos ve Spartě vyzkoušel hru v obraně i v útoku, o svém parťákovi do defenzívy pro finský turnaj zatím nepřemýšlel a ani v omlazeném týmu mnoho bývalých spoluhráčů z reprezentace nepotkal.

Židlický přijel z Finska

K reprezentaci se už v Česku připojil obránce Marek Židlický z IFK Helsinky. "Původně jsme byli domluveni, že se u týmu objevím až ve středu ve Finsku, ale protože jsem nutně musel vyřizovat nějaké věci doma, absolvuji už tři tréninky na českém ledě," vysvětloval.

Někteří hráči však měli v dopravní špičce potíže dostat se na sraz včas, takže nejstarší z reprezentantů obránce Radek Hamr doslova dobíhal a také ekipa tří zlínských hokejistů měla zpoždění. Brankář Adam Svoboda z německého Norimberku plánoval dorazit přímo do Letňan na večerní rozbruslení.

"První přípravu na ledě jsem vymyslel ve volnějším rytmu. Ligové soutěže jedou ve zběsilém tempu, únava sedá na všechny, tak jsem si udělali jen nějaké cvičení a zahráli si, aby si to kluci užili. Na nácvik přesilovek či obranných modelů dojde až v dalších dnech," dodal Weissmann.

Reklama