Hlavní obsah

Ptáček se musel vracet z chalupy

PRAHA

Hokejová nominace na turnaj Karjala dala trenérům hodně zabrat. Velké množství omluvenek a zranění zamíchalo představami koučů. Zraněného spoluhráče z Karlových Varů Martina Hlavačku nahradil František Ptáček. Toho dodatečná pozvánka do hokejové reprezentace zastihla na chalupě v Krkonoších. Tam odpočíval s rodinou.

Foto: archiv

František Ptáček nahradil v nominaci pro turnaj Karjalu kolegu Martina Hlavačku.

Článek

Přestože musel jet skoro tři sta kilometrů do Karlových Varů pro hokejovou výstroj a pak na trénink do pražských Letňan, neváhal ani vteřinu. "Měli jsme od startu sezóny první volný víkend, tak jsem vyvezl rodinu na hory. Jenže zavolal trenér Radim Rulík, že jim vypadl obránce a rychle potřebují náhradu. Okamžitě jsem mu kývnul a manželka měla pro mne pochopení. Přece ví, koho si brala, hokej je u nás doma číslo jedna," líčí devětadvacetiletý Ptáček.

"Sraz už ale stihnout nešlo, zvláště když jsem si musel zajet do Varů pro věci, ale dohoda s trenéry zněla, že dorazím v úterý dopoledne na trénink. Ráno jsem byl překvapen, kolik na západě Čech napadalo sněhu. Chalupu máme pod Černou horou a ještě o víkendu jsem tam jezdil na motorce, v úterý ráno jsem pak doma narychlo přezouval zimní gumy na autě," vypráví Ptáček, jenž v první chvíli ani nevěděl, že v reprezentaci nahrazuje spoluhráče z klubu Hlavačku.

Štamprlička pomohla

V karlovarské kabině řádí epidemie střevní chřipky, která vedla až k odložení sobotního extraligového zápasu s Vítkovicemi a Hlavačka patří mezi její poslední oběti. Ptáček ale odolal. "Mně se naštěstí viróza vyhnula, ale onemocněla víc než polovina mužstva, takže vůbec nevím, jestli kluci začnou ve středu trénovat, jak se původně plánovalo. Já ale žádné příznaky nepocítil, takže bych i ostatním doporučil štamprličku a vypálit žaludek," nabízí s úsměvem.

V sezóně, kdy doma hraje i řada hvězd z NHL, Ptáček neměl reprezentační ambice. "Možná mi ale k pozvánce pomohl fakt, že i klub se v extralize drží docela dobře, byť jsme až do Kraftovy výměny z Plzně neměli v kádru nikoho ze zámoří. Docela nás hecovalo na ostatní se vytáhnout," říká obránce, jenž jako náhradník odjel i na únorové Švédské hry.

Nyní na Karjale rozšíří porci dosavadních deseti reprezentačních utkání. "Šance v národním týmu si cením, navíc ještě nikdy se mi nepovedlo v jednom kalendářním roce jet na dvě akce. Patřím sice mezi nejstarší v mužstvu, ale zkušeností moc nemám, takže spíš nechci zklamat a určitě se tu i v mém věku dá něco naučit," uvažuje Ptáček, který je připraven směle se postavit Finům, Švédům i Rusům.

"Nemám oblíbeného soupeře, spíš se těším na atmosféru světového hokeje a zahrát si v Hartwall Areně, která je jednou z nejhezčích hal v Evropě, pro mne bude svátek."

Reklama