Hlavní obsah

Jednou to už opravdu přijít muselo, říká o Haškově konci reprezentační kouč Hadamczik

Praha

Oznámení brankáře Dominika Haška, že končí hokejovou kariéru, zaznělo v minulosti už několikrát. Na rozdíl od let 1999, 2002 a 2008 ale už o jeho pravdivosti málokdo pochybuje. Legendárnímu gólmanovi bude v lednu 48 let, a přestože jeho vitalita i fyzická kondice jsou obdivuhodné, věk se oklamat nedá. Hašek nesehnal vytoužené angažmá v NHL a skutečně definitivně říká sbohem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dominik Hašek v dresu Pardubic.

Článek

Oslovené osobnosti českého hokeje se shodují, že jde o docela logický krok, ale mluví o Haškovi jako o výjimečném hráči. "Neuvěřitelnou spoustu let se Hašek předváděl na ledě jako vynikající brankář. Ukázal to v Evropě i v zámoří a zaslouženě posbíral hodně úspěchů, ať už týmových či individuálních," ohlíží se za kariérou brankáře reprezentační kouč Alois Hadamczik.

K brankářově ohlášenému konci trenér národního týmu lapidárně říká: "Jednou to už opravdu přijít muselo. Hašek sice tvrdil, že pokud mu bude sloužit zdraví, tak by chtěl chytat, ale teď myslel už jen na NHL. Když mu to nevyšlo tam, znamená to skutečnou tečku."

Hašek skutečně toužil naskočit ještě znovu v zámoří a taky se od léta pečlivě připravoval, jenže přetrvávající výluka NHL a malý zájem ze strany klubů mu šanci vzaly. "Podle mne byla právě výluka tím rozhodujícím faktorem, proč nakonec skončil," tvrdí bývalý vynikající brankář Jiří Králík, mistr světa z roku 1985.

Snad pomůže mladým gólmanům

"Jsme spolu v návrhové komisi pro Síň slávy českého hokeje a sám mi říkal, že udělá vše pro to, aby se dokázal vrátit do NHL, jenže tam teď nikdo neví, kdy se vůbec začne hrát," doplnil Králík. Další slavný gólman a trojnásobný mistr světa Jiří Holeček soudí, že když Haškovi nevyšel záměr o návratu do NHL, nemá již zapotřebí chytat jinde: "Nemusí už nikomu nic dokazovat. Myslím, že si zaslouží odpočinout, vždyť je mu přes sedmačtyřicet. Já končil o deset let mladší."

Podle Vladimíra Růžičky, s nímž patřil do zlaté naganské sestavy, může být Hašek spokojený s tím, co dokázal během své kariéry, i když mu třeba schází titul mistra světa. "Teď chtěl chytat jen v NHL a už nikde jinde. Věřil, že na to stále ještě má a o ničem jiném ani nepřemýšlel. Určitě prokázal vůli, houževnatost, ale soupeřil s hráči o generaci mladšími a věk nezastavíš. Pro mě ale zůstane navždy jedním z nejlepších hokejistů, které kdy Česko mělo," vykládal Růžička.

S Hadamczikem se shodují, že by Hašek měl a mohl pomoci mladým gólmanům, i když on se tomu zatím brání. "Určitě teď bude přemýšlet, jaké budou jeho další aktivity, ale bylo by škoda, kdyby úplně zmizel z hokeje. Byl bych rád, kdyby se rozhodl předávat zkušenosti mladým gólmanům, protože tak dobře organizovat obranu jako on, to hned tak jiný gólman neuměl," líčil Hadamczik.

Reklama