Hlavní obsah

Hokejisté chtějí favorizované Finy zaskočit

PRAHA

Hokejisté Finska, kteří doma na Karjale od roku 1998 neprohráli, budou ve čtvrtek prvním soupeřem české reprezentace na turnaji. "Pokusíme se vítěznou sérii domácích přerušit. Máme mužstvo schopné udělat dobrý výsledek, ač proti němu stojí bruslařsky výborný soupeř s podporou publika," tvrdil odhodlaně Ondřej Weissmann, jehož čeká premiéra na postu kouče.

Článek

"Úspěšný vstup do turnaje by mi to jistě usnadnil, ale rozhodně se pokusím zůstat na střídačce klidný. Nerad bych nervozitu přenášel na hráče. Cítím z nich velkou chuť," pochvaloval si hlavní český kouč pro Karjalu.

Finové vyhráli posledních šest ročníků Karjaly, už osmnáct zápasů v řadě na ni nepoznali přemožitele, naopak pro ČR zůstává listopadový turnaj jediným, v němž nikdy netriumfovala. "To je historie, my se musíme správně nachystat na čtvrteční zápas. Finsko má doma určitě výraznou motivaci a chce se předvést, ale našemu celku nechybí odhodlání a rozhodně se o výhru popereme," mínil před středečním odletem do finské metropole i asistent Radim Rulík.

Nedorazilo nářadí a bruska

Reprezentační speciál do Helsinek vyrazil z terminálu Jih ruzyňského letiště čtvrt hodiny po poledni a s hráči národního týmu byli na palubě i hokejisté do 19 let, které rovněž ve Finsku čekají přátelské zápasy s tamními vrstevníky. Nedorazily však dvě bedny s hokejovým nářadím a kustodi citelně postrádají brusku na brusle.

Na večerním tréninku v Hartwall Areně hokejisté secvičovali přesilovky. "Útoky jsme skládali tak, abychom nemuseli dělat žádné speciální formace. Uvidíme ale, jak se nám v početní výhodě bude dařit, moc se nám ale líbilo tréninkové nasazení už v Letňanech," uvažoval Rulík.

Ubránit drtivý nástup

Taktickou přípravu na úvodní zápas Karjaly ponechají trenéři až na čtvrtek, ale pravděpodobná sestava proti Finům se už rýsovala: A. Svoboda - Židlický, Blaťák, Pilař, Hejda, Hamr, Klesla, Ptáček, M. Rozsíval - Balaštík, D. Výborný, M. Erat - Rosa, Prospal, R. Dvořák - Hemský, Mikeska, Průcha - Irgl, Burger, Olesz - M. Hořava.

"Sestavu soupeře jsme až tak podrobně nestudovali, spíš se zaměřujeme na naši vlastní hru," tvrdil Rulík. Hráči si chtějí dát pozor hlavně na drtivý nástup Finů. "Nesmíme se nechat zavřít před vlastní brankou. Je třeba hrát z pozorné obrany, ale dostatečně aktivně," soudí kapitán David Výborný.

Proti Švédům nastoupí Duba

"Doma se vždy agresivně natlačí do útočného pásma, drží velké tempo a spustí kolotoč, ale měli bychom se s tím vyrovnat," tvrdí Adam Svoboda, jenž by měl dostat v brance přednost dnes a pravděpodobně tak nastoupí i v neděli proti Rusům. Sobotní střetnutí se Švédy by tak odchytal debutující Duba.

Naši víkendoví soupeři začínají Karjalu dnes večer vzájemným zápasem ve švédském Linköpingu, kde sborná představí nakonec sedm posil z NHL. Po Žerděvovi ještě vypadli obránci Višněvskij a Markov, za ně byl povolán budoucí Jágrův spoluhráč z Omsku Gusev. V pátek se Rusové i Švédové přesunou do Helsinek. Vítěz turnaje získá 50 tisíc eur.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články