Hlavní obsah

Finskou sérii ukončili Češi

PRAHA

Úspěšný start mají za sebou čeští hokejoví reprezentanti na turnaji Karjala. Ve finských Helsinkách si poradili s domácím výběrem a po dobrém výkonu zvítězili 3:0. Branky zařídili Rosa, Hemský a Dvořák, nulou k vydařené premiéře trenérské trojice Weissmann - Rulík - Jelínek přispěl Adam Svoboda. Finové na domácím turnaji prohráli poprvé od roku 1998.

Článek

O mnoho pozorněji než před rokem nastoupili čeští reprezentanti k úvodu utkání. Na loňském Karjala cupu inkasovali v souboji s Finskem tři branky v první desetiminutovce a za stavu 0:4 po úvodní třetině bylo o vítězi rozhodnuto. Ve čtvrtek Češi dobrým pohybem eliminovali úvodní nápor domácích, kteří zahrozili jen v přesilovce Viuhkolou.

Otevřít skóre mohla v oslabení dvojice Dvořák - Prospal. Dvořák ale prováhal nejvhodnější okamžik k přihrávce a Finové se stihli vrátit. Další šanci si vypracoval opět druhý útok, Prospal ale nepropálil klubko hráčů v brankovišti Norreny.

Po změně stran hrozil Immonen, Svoboda ale jeho pokus vytěsnil na tyč. Úspěšný byl ale na druhé straně Rosa, ke kterému se ve 25. minutě odrazila vlastní střela a překvapený Norrena na dorážku kanonýra moskevského Dynama nestačil reagovat.

Pojistku přidal Hemský

Hra se pak přitvrdila a následovala série nedovolených zákroků a přesilovek na obou stranách. Ujala se až početní výhoda při trestu Saravy, který potrestal dorážkou Hemský. Akci předcházel faul Průchy, který hlavní švédský rozhodčí Rönnman neodpískal. Finové se zlobili i ve 38. minutě, kdy Ruutu při střele natlačil do branky i gólmana Svobodu, puk ale podle videorozhodčího za brankovou čáru nepřešel.

Do třetího dějství vstoupili Finové náporem, vylámali si ale zuby na výborném Svobodovi. Když už jej překonali, zastavila puk v cestě do branky tyč jako v případě Immonena. Definitivu dal výsledku v 59. minutě při power play domácích Dvořák.

Finsko - Česko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávka: 25. Rosa, 38. Hemský (Průcha), 59. Dvořák (Prospal). Rozhodčí: Rönnmark (Švéd.) - Fonselius, Lindroos (oba Fin.). Vyloučení 6:7. Využití 0:1. Diváci: 7577.
Finsko: Norrena - Nummelin, Niemi, Koivisto, Berg, Mäntylä, Saravo - Kallio, Viuhkola, Peltonen - Hentunen, Immonen, Eloranta - Somervuori, J. Jokinen, Kuhta - Rita, Pakaslahti, J. Ruutu. Trenéři: Erkka Westerlund a Hannu Virta.
Česko: Svoboda - Židlický, Blaťák, Pilař, Hejda, Hamr, Klesla, Ptáček, Rozsíval - Balaštík, Výborný, Erat - Rosa, Prospal, Dvořák - Průcha, Mikeska, Hemský - Irgl, Burger, Olesz. Trenéři: Ondřej Weissmann, Radim Rulík a Marian Jelínek.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko