Hlavní obsah

Jágra nahradí v kladenském útoku Nedvěd, poodhalil Hadamczik plán na Švédy

Praha

Hokejová reprezentace se v pondělí odpoledne sešla v pražských Holešovicích, aby zahájila přípravu na novou sezónu. První prověrka čeká svěřence kouče Aloise Hadamczika už ve středu, kdy v Liberci vstoupí zápasem se Švédskem do turnaje Karjala, úvodního podniku série Euro Hockey Tour.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér Alois Hadamczik na tréninku reprezentace

Článek

Z původní nominace Hadamczikovi vypadli útočníci Martin Hanzal z Českých Budějovic a třinecký snajpr Martin Růžička. Prvně jmenovaný kvůli otřesu mozku z pátečního duelu na Spartě, lídr extraligové produktivity i tabulky střelců pro přetrvávající bolesti zad. Místo nich se rozhodl povolat jen jediného fovarda, Lukáše Pecha z Karlových Varů.

„Všichni přijeli zdraví, včetně Kuby Svobody. Zbyněk Irgl se dnes k mužstvu připojí o trochu později, teprve totiž dorazil na letiště. Máme tedy kompletní tým," oddychl si kouč, že po Hanzalovi s Růžičkou nemusel řešit další omluvenky.

„Byl jsem velmi mile překvapený, že Hanzal chtěl jet. To, že ho potkalo takové zranění, je smůla. Růžička má formu, hraje dobře, dává góly, ale jestli je jeho zdravotní stav špatný, nemá to cenu. Problémy se zády cítí už tři týdny, říkal mi to v průběhu sezóny lékař týmu. Myslím, že on ví, že bojuje o místo v národním týmu pro mistrovství, takže i on sám chce. Chceme ale hráče, kteří jsou v pořádku."

Jak Češi nastoupí ve středu proti Švédsku:
Brankář: Pavelec (Salák)
Obrana: Židlický - Šmíd, F. Novák - Čáslava, Kindl - Nakládal, Krejčík - Galvas.
Útok: Nedvěd - Plekanec - Tlustý, Petružálek - Koukal - Vondrka, Irgl - Novotný - Hubáček, Hertl - Kovář - Jak. Svoboda, Pech.

Hadamczik zároveň kvůli podezření na poranění menisku musel oželet chomutovského útočníka Michaela Frolíka, obránce Lva Ondřej Němec zase laboruje s ramenem. „Vžívám se do role hráčů, kteří si budují jméno v národním mužstvu. To si ten hráč musí uvědomit, národ to sleduje," upozorňuje šedesátiletý trenér.

Zatímco o složení obranných a útočných řad má již Hadamczik jasno, jak využije brankářů Ondřeje Pavelce s Alexandrem Salákem, se teprve rozhodne. „Sám to ještě nevím, oběma to oznámím o samotě, nejspíše v úterý," prohlásil reprezentační trenér, který do elitní útočné formace postaví po bok kladenských Tomáše Plekance a Jiřího Tlustého Petra Nedvěda. Liberecký kapitán se postaví na pravé křídlo.

S Plekancem, stejně jako Markem Židlickým, však může Hadamczik počítat jen pro úvodní zápas se Švédy. Kladenskému útočníkovi vyšel kvůli rodinným problémům vstříc a do Finska jej proto brát nebude. V Turku, kde reprezentace odehraje v pátek duel s domácím výběrem a o den později s Rusy, už sestava dozná změn.

Program turnaje Karjala:
Středa 7. listopadu:
17:30 Rusko - Finsko (Turku)
18:00 Česká republika - Švédsko (Liberec)
Pátek 9. listopadu (Turku):
14:00 Švédsko - Rusko
17:30 Finsko - Česká republika
Sobota 10. listopadu (Turku):
12:00 Česká republika - Rusko
16:00 Finsko - Švédsko

V kádru pro Karjalu figurují i dva nováčci - třiatřicetiletý třinecký zadák Lukáš Galvas a teprve devatenáctiletý útočník Slavie Tomáš Hertl. Právě mladíkům by chtěl dávat Hadamczik prostor i v dalších turnajích Euro Hockey Tour. „V extralize je spousta dobrých mladých hráčů. Ve Zlíně to jsou Honejsek, Zámorský a Holík, v Třinci se zase velmi dobře jeví Orsava. Chceme jim dát šanci v dalších turnajích, aby byli příslibem do budoucnosti."

Nyní se ale Hadamczikův pohled upíná k souboji s výběrem Tří korunek. Případná výhra by českou reprezentaci mohla přiblížit k celkovému triumfu na turnaji Karjala, což se týmu ještě nikdy v historii nepodařilo. Trenéra by potěšilo, kdyby jeho svěřence ve středu povzbuzovala vyprodaná liberecká aréna. „Myslím, že když Jarda Jágr přijede jako divák, tak zase přijde o tři tisíce lidí víc a bude plno," směje se Hadamczik.

Reklama