Hlavní obsah

Ve Strakonicích se takové série nevedly, směje se rekordman v neprůstřelnosti Salák

Lepší formu si na sraz hokejové reprezentace ani přivézt nemohl. Brankář Alexander Salák se ve Švédsku stal synonymem neprůstřelnosti, gól nedostal v brance Färjestadu přes 204 minut, čímž po dvaceti letech vylepšil rekord tamní nejvyšší soutěže. Ve středu se Salák postaví do branky právě proti "Tre Kronor".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Alexander Salák jde na trénink hokejové reprezentace.

Článek

Před sobotním duelem v Linköpingu jste potřeboval udržet nulu alespoň dvě minuty, abyste měl rekord. Hodně jste na to myslel?

Věděl jsem o tom, ve Švédsku to dost sledovali. Lhal bych, kdybych říkal, že jsem na rekord nemyslel. Nijak mě to nesvazovalo, ale byl jsem docela rád, když ty dvě minuty uběhly. Pak jejich gól padl docela rychle (v šesté minutě - pozn. red.).

Kdy se o rekordu začalo ve Švédsku mluvit?

Hrály se tři zápasy v týdnu, tak jsem to ani nějak nevnímal. Až po té třetí nule mi řekli: „Hele, dvě minuty a máš rekord.“

Zažil jste někdy takovou sérii? Tři zápasy v řadě bez inkasované branky…

Ne, to ne. Vždyť já tu chytal ve Strakonicích, tam se takové série nevedly. (směje se) Ono to bylo i velkým dílem štěstí a náhody, tohle se povede výjimečně.

Jaký ohlas měla série v kabině?

Něco mě tam stála, ale je to i práce kluků, protože hrajeme hodně defenzívní styl.

S Färjestadem jste předloni získal švédský titul, teď jste se do něj po roce v zámoří vrátil. Zlákalo vás známé prostředí?

Strašně se mi líbí, jak tam dělají hokej, proto jsem tam šel. Navíc zůstali skoro všichni kluci, o to víc jsem se těšil.

I z rodinného pohledu se vám v Karlstadu, kde klub sídlí, líbí?

Určitě. Máme ročního kluka, užijeme si s ním spoustu legrace. Každý, kdo má dítě v tomhle věku, ví, o čem mluvím.

Bude se vám vůbec chtít ještě bojovat o místo v NHL, kde jste zatím odchytal dva zápasy? Když jste na severu Evropy tak spokojený…

Já už to zkusil dvakrát… Nikdy neříkej nikdy, ale moje priority už jsou trochu jinde. Mám ve Färjestadu smlouvu na dva roky, tak ani sám sobě takové otázky nepokládám.

Teď se s reprezentací podíváte do Turku, v tamním týmu TPS jste si získal jméno…

Je to dobrá náhoda. Těším se tam, v Turku jsem začal s velkým hokejem, mám na něj spoustu hezkých vzpomínek.

Potkáte tam ještě nějaké známé?

Pár jo, zatím jsem si žádné schůzky neplánoval, ale možná napíšu několika kamarádům a zajdeme na kafe. I když toho času moc nebude a prioritou je hokej.

Pomýšlel jste na reprezentaci, když jste se vracel ze zámoří?

Vždycky je to taková odměna a říkal jsem si, že když se bude dařit, bylo by fajn, kdyby si mě tam na severu někdo všimnul. Těšil jsem, že se podívám domů, samozřejmě i na kluky.

Jen svého parťáka Martina Hanzala v týmu nepotkáte, v duelu se Spartou se zranil…

To je škoda. Zrovna před tím zápasem jsem si s ním psal. Říkal, jak se těší a doufá, že se mu nic nestane. Asi jsme to přivolali…

Salák ve Švédsku
4 čistá konta1. v lize
94,8 procenta úspěšnosti2. v lize
1,45 průměr inkasovaných gólů2. v lize

Reklama

Související témata: