Hlavní obsah

Hadamczik mu způsobil šok. Budu se chtít předvést, hlásí Hertl před premiérou

Rok 2012 je pro Tomáše Hertla snovým. Na konci loňské sezóny byl útočník pražské Slavie vyhlášen nejlepším nováčkem extraligy, v červnu si jej pak San José vybralo hned v prvním kole draftu NHL. Teď se osmnáctiletý talent dočkal další pocty. Na turnaji Karjala si vůbec poprvé zahraje za seniorskou reprezentaci, když jako centr povede třetí formaci s Hubáčkem a Kovářem na křídlech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejista Tomáš Hertl jde na trénink hokejové reprezentace

Článek

Kam ve své kariéře řadíte premiérovou pozvánku do seniorské reprezentace?

Samozřejmě je to zatím můj největší životní úspěch, kterého jsem v hokeji dosáhl. Jsem strašně rád, že si mě pan Hadamczik vybral a budu chtít dokázat, že si mě nevybral jen tak. Jsem strašně natěšený a zároveň zvědavý na to, jaké bude zahrát si s hvězdami z NHL a kluky, co táhnou své extraligové týmy.

Na přelomu loňského a letošního roku jste si zahrál na mistrovství světa hráčů do dvaceti let, které je v zámoří vždy mimořádně sledované, zvlášť když se teď konalo v Calgary. Navíc jste byl letos hned v prvním kole draftován do NHL. I tyto momenty nominace na Karjalu přebíjí?

Šampionát dvacítek byl opravdu parádní, ale hrát za reprezentaci chlapů proti nejlepšímu výběru Evropy a teď i prakticky světa, je skoro maximum, co může pro hokejistu být. Pak už je jen mistrovství světa.

A draft?

To je jen první krok, který ještě neznamená, že si jednou NHL opravdu zahraju. To tady už jsem na srazu a s klukama v šatně.

Kolik vám přišlo gratulací?

Bylo toho fakt hodně, ani jsem nestačil odpovídat. S gratulacemi dokonce někteří chodili i za mou mámou. Bylo to příjemné. Rodina a blízcí se na mě přijedou podívat ve středu do Liberce proti Švédům, už se sháněli po lístcích.

Před dvěma týdny jste si po jednom z extraligových zápasů posteskl, že se střelecky celou sezónu trápíte a na gól potřebujete v průměru tři šance. Nebyl jste proto překvapený, když na klub dorazila pozvánka do nároďáku?

Byl to pro mě doslova šok! I když se někde proslýchalo, že bych možná mohl jet, vůbec jsem to nebral. Definitivu jsem dostal, když jsem si to teprve přečetl. Jsem za to moc rád a budu se chtít ukázat.

V současné reprezentaci jste v osmnácti letech nejmladší. S kolika spoluhráči se znáte?

Pár se jich najde. Nejlépe s Michalem Vondrkou a Kubou Krejčíkem, se kterými jsem hrál ve Slavii. Další pak znám coby soupeře z extraligy, když se vždycky pozdravíme.

Reklama

Související témata: