Hlavní obsah

Při nájezdech chybělo štěstí

HELSINKY/PRAHA

Čeští hokejisté prohráli ve svém druhém vystoupení na turnaji Karjala se Švédskem 2:3 po samostatných nájezdech. V dramatickém závěru Češi dotáhli náskok soupeře a měli dokonce šance strhnout výhru na svoji stranu. Rozhodnutí v samostatných nájezdech je už loterií, více štěstí měli tentokrát Švédové. Rozhodující trefu si připsal Kahnberg.

Článek

"Na rozdíl od soupeře jsme se neprosadili z přesilovek, ale těší mě, že jsme dvakrát smazali jeho vedení a v hektickém závěru byli blizoučko vítěznému gólu. Bohužel jsem zahodili pár slibných šancí a štěstí pak bylo nakloněno Švédům," vykládal český kouč Ondřej Weissman, jenž přece jen udělal v sestavě drobnou změnu oproti prvnímu zápasu, když na křídlo čtvrtého útoku poslal místo Irgla debutujícího Hořavu a úvodní minuty probíhaly v české režii

Olesz ale ve slibné šanci pálil těsně vedle a pak se Švédové překvapivě ujali vedení ve vlastním oslabení. Hamrův pokus o dlouhou přihrávku totiž zachytil Zetterberg a z bleskového protiútoku vybídl ke skórování Hedströma.

Nejblíže vyrovnání byl v 17. minutě Dvořák, sám před švédskou svatyní ale nezužitkoval Prospalův báječný pas od zadního hrazení. Hráči Tre Kronor důsledným napadáním už ve středním pásmu narušovali útočné akce českého mužstva, přesto se po Dvořákově akci povedlo vrátit skóre do nerozhodné podoby.

Bleskově potrestané vyloučení

Švédové však ještě vystupňovali už dost rychle tempo a jedině Svobodovi jsme mohli děkovat, že šance Johanssona či Tjarnqvista neskončily gólem. Soupeři se ale povedlo skórovat těsně před druhou pauzou, Bäckmanovi stačilo třináct sekund dvojité početní výhody za vyloučení Hamra a Prospala.

Po přečíslení mohl v úvodu třetí části zvýšit Martensson a čeští hráči se stále obtížněji prosazovali v útočném pásmu, až v 50. minutě Mikeska pohotově propálil gólmana. : "Otevřel se přede mnou prostor, tak jsem to napálil a jsem rád, že si puk našel cestu do sítě. Byl jsem předtím na ledě u obou obdržených branek, ta trefa mi alespoň trochu spravila náladu. Musím uznat, že jsme se proti švédské obraně velmi těžko prosazovali a taky mě překvapilo, že finští diváci fandili nám," tvrdil autor vyrovnávací branky na 2:2 Michal Mikeska.

Došlo tak na nájezdy, při nichž Svoboda bravurně chytil pokusy Weinhandla i Zetterberga, ale Kahnberg ho překonal, což Švédům stačilo k zisku bodu navíc. Naši exekutoři Rosa, Židlický ani Dvořák totiž Lundqvista nepřelstili.

Svoboda si věřil

Brankář Adam Svoboda si přitom na nájezdy věřil: "V této sezóně jsem je zažil v německé lize už třikrát a pokaždé jsme vyhráli, takže jsem věřil, že to vyjde i v reprezentaci. Švédové však na ně poslali moc šikovné hráče, i když nakonec měl Kahnberg dost štěstí, protože se mu na holi překulil puk a trefil se mi pod rameno, kam to původně asi nechtěl."

Gólman, který v zápase musel čelit téměř třiceti střelám, ocenil kvalitu soupeře: "Švédové se ukázali daleko nepříjemnější než Finové, byli velmi silní na puku. Navíc jsme dvakrát dotahovali a museli otevírat hru, ten bod jsme si za velikou bojovnost zasloužili."

Prvním z našich, kdo zkoušel štěstí při nájezdech, byl Pavel Rosa. "Dost jsem si věřil a snažil se brankáři naznačovat střelu mezi betony, abych ho dostal na led, ale nepodařilo se mi puk zvednout. Švédové byli hodně důrazní a perfektně zvládali obranu ve středním pásmu. Přesto jsme se od nich nenechali snadno porazit, jen ke konci nám chybělo víc štěstí."

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko