Hlavní obsah

Duba při debutu nedochytal

Martin KézrSport.czPrávo

Nepříliš vydařenou premiéru v seniorské reprezentaci si připsal gólman Plzně Tomáš Duba. V posledním českém zápase na turnaji Karjala doplatil na hrubé chyby obránců před ním, kteří jej nechávali často osamoceného nájezdům ruských hokejistů. Za dvě odchytané třetiny inkasoval pětkrát a střídání po čtyřiceti minutách přivítal.

Článek

Před debutem v reprezentační brance byl hodně nervózní, ale že pro něj skončí střídáním už po dvou třetinách to 23letého gólmana Plzně Tomáše Dubu nenapadlo ani ve snu.

"Soupeř hrál na brejky a využil téměř každou šanci, byl to pro mne divný zápas," litoval Duba, přitom po prvním zásahu mu blesklo hlavou, že by to pro něj mohl být dobrý zápas.

To přesvědčení mu vydrželo sotva čtvrt hodiny, pak během pětadvaceti minut lovil pětkrát puk ze své sítě. "Napadalo mi to tam hodně rychle. Kluci mi nic nevyčítali, ale já sám toho lituji, něco se dalo chytit. Vím, že na sobě ještě musím zapracovat, hokej na mezistátní scéně je rychlejší a pro mne jsou to těžce posbírané zkušenosti," říkal tichým hlasem Duba.

Premiéru viděl Duba jinak

Poslední dějství nepovedeného zápasu sledoval už jen ze střídačky. "Nechtěl jsem ujet z branky, ale trenérovo rozhodnutí o střídání gólmanů jsem přivítal. Jen bych se trápil a prodlužoval své zklamání. Představoval jsem si premiéru v národním mužstvu jinak, hlavně měla mít šťastnější konec," klopil oči gólman, jehož úspěšnost zásahů byla 76 procent.

Spoluhráči ale přiznali, že mu vstup na mezinárodní scénu neusnadnili. "Přál jsem si, aby Tomášovi první utkání vyšlo, je to fajn kluk a určitě velmi talentovaný brankář. Jenže jsme mu vůbec nepomohli, při hře dozadu jsme se neprojevili jako tým a každá chyba pak byla osudná," omlouval se za všechny obránce Jan Hejda.

Brankář věří v další šanci

Duba už v minulé sezóně absolvoval pár soustředění s národním týmem, ale do jeho branky se postavil až včera: "Bylo to dlouhé čekání, i teď tady na Karjale chytal Svoboda výborně a měl jsem strach, zda vůbec půjdu na led. Naštěstí jsem se dočkal, ale pod dojmem ze zápasu nevím, jestli nemám říci bohužel."

Držitel dvou zlatých medailí z MS dvacetiletých, jenž chytal i za finský ligový klub SaiPa a věděl, že v hledišti Hartwall Areny ho při debutu pozoruje řada známých, včetně finské přítelkyně. "Jsem hodně zklamaný z toho, co jsem jim předvedl. Chtěl jsem ukázat, že na to mám, přišlo ale tak trochu varování, abych neměl moc velké oči. Snad to ale nebylo mé poslední reprezentační vystoupení. Doufám, že někdy dostanu další šanci," prohlásil Duba, který věří, že stín nepovedeného výkonu ze sebe setřese: "Jsem rád, že se hned v úterý hraje extraliga, takže se z musím oklepat rychle."

Reklama

Související témata: