Hlavní obsah

Olesz sbíral po tréninku puky, pak hrál v prvním útoku

HELSINKY

Chodil poslední z ledu, sbíral puky po tréninku a pomáhal masérům s bednami, jinak ale 19letý Rostislav Olesz úděl bažanta v národním týmu nepocítil. "Kluci mě berou jako rovného a já se od nich snažím něco naučit," vykládá útočník, který debutoval již před dvěma roky v Moskvě. V neděli hrál za ČR pošesté a to dokonce v prvním útoku.

Článek

Za měsíc ho ale čeká MS v americkém Grand Forks, kde má být jednou z klíčových postav reprezentace do 20 let. "Nejsem zvyklý si dávat malé cíle, takže říkám jasně, že chci medaili. Loni nám to těsně nevyšlo, nemám ji ani z osmnáctky a přitom ji dlužím spoustě lidem za to, co pro mou kariéru udělali," tvrdí Olesz, jenž na Karjale odehrál kompletní porci tří zápasů.

"Nejdřív jsem myslel, že ve stejném termínu budu s dvacítkou na turnaj do Švédska, ale nakonec padlo rozhodnutí, že mám jet do Helsinek. Posbíral jsem tu cenné zkušenosti a určitě z nich budu těžit právě na šampionátu. Cítím na sobě to zlepšení, ustojím víc soubojů, ani v rozích neztrácím puky a na ledě si víc dovolím," vypráví Olesz, který při nabitém programu ani nestihl zavolat kamarádům z dvacítky. "O jejich výsledcích jsem ale dostával zprávy."

Před letním příchodem z Vítkovic do Sparty získal i zkušenost v zámoří. "Tři týdny jsem byl na soustředění talentů Floridy, která si mě vybrala v draftu. Trénovali jsme tam na užším kluzišti, i to se mi při šampionátu dvacítek bude hodit. V týmu asi bude hodně posil ze zámoří, uvidíme jak se tam stihneme dát dohromady."

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko