Hlavní obsah

Hráči na Karjale doplatili na zahozené šance

HELSINKY/PRAHA

Trpký konec turnaje Karjala prožili čeští hokejisté v Helsinkách. Přitom perfektně přejeli domácí Finy, sehráli vyrovnanou partii se Švédy a měli i na to porazit Rusy. Stačilo jen při trvalé převaze lépe využít gólové šance a mohli slavit premiérové prvenství. Jenže národnímu týmu se to nepovedlo, po selhání v koncovce sborné podlehl.

Článek

"Byli jsme asi pětkrát sami před brankářem, ale nedali góly. Bezhlavě jsme útočili a z brejků sami inkasovali," litoval trenér Ondřej Weissmann po zápase, který se nevydařil ani debutujícímu brankáři Dubovi. Prohra 3:6 s Ruskem trochu pokazila dojem z jinak výborného účinkování omlazené reprezentace, která se po vyrovnaném turnaji musela smířit s konečnou 3. příčkou.

"Když jsme zdolali Finy, kteří na domácím turnaji prohráli prvně po sedmi letech, byl jsem přesvědčen, že mužstvo může dosáhnout ještě lepšího umístění. Kluci to potvrdili i se Švédy, jen se od nich odklonilo štěstí při nájezdech a proti Rusům se pod dojmem šancí v úvodní třetině nechali strhnout k až příliš otevřené hře," hodnotil Weissmann. Zatímco domácí Suomi čtvrteční porážka s Českem nabudila, aby o víkendu porazili oba zbývající soupeře a nakonec na Karjale posedmé v řadě triumfovali, národní tým nedobyl prvenství na finském turnaji ani na jedenáctý pokus.

Scházel důraz

Snahu našich zničili Rusové, kteří předtím oběma skandinávským protivníkům podlehli pouze o gól. "Byl by pro ně asi průšvih, kdyby na Karjale nevyhráli jediný zápas. Byli jsme sice pořád před jejich brankou, měli i dost střel, jenže oni ujížděli a dávali góly prakticky z ničeho," zpytoval svědomí obránce Jan Hejda.

"Zakončení někdy scházel důraz, v přesilovkách zase byla patrná nesehranost," mínil kapitán David Výborný. "Je škoda, že jsme prohráli zrovna poslední zápas. Ale jinak mám z turnaje fajn pocit. Proti severským soupeřům jsme hráli dost dobře, hlavně vítězství nad Finy na jejich ledě se cení," tvrdil jediný z reprezentantů, který překročil hranici 50 mezistátních startů.

Pět hráčů debutovalo

Na Karjalu přijel tým s věkovým průměrem 23,1 roku a z pěti debutantů se nejlépe ukázal nejstarší z nich, 26letý obránce Michal Rozsíval, který nebyl na ledě ani u jedné obdržené branky. Naopak černou můrou se premiéra stala pro Tomáše Dubu, pět inkasovaných gólů během 25 minut ho bude strašit asi dlouho.

Další hráči ze zlaté dvacítky Zbyněk Irgl či Martin Erat zjišťovali, že se na mezinárodní scéně góly dávají daleko obtížněji než v extralize. Renomé tuzemského kanonýra nepotvrdil ani Jaroslav Balaštík, střeleckou formu z minulé sezóny zatím marně hledá taky Petr Průcha.

V útočné činnosti nejvíce vynikala řada vedená Václavem Prospalem na křídlech s Radkem Dvořákem a Pavlem Rosou. Právě toto trio obstaralo polovinu z našich osmi gólů, ale šancí mělo bezpočet. Ofenzívní úkoly spolehlivě plnili i Michal Mikeska či Jiří Burger, lepší podpora spoluhráčů scházela Davidu Výbornému.

Obrana zvládla fantasticky duel s Finy, postupně se ale v její hře objevovalo stále více chybiček, zejména Rostislav Klesla a Karel Pilař často nestíhali. Naopak osvědčení Marek Židlický a Jan Hejda patřili k oporám. Po 11 měsících stál v brance národního týmu Adam Svoboda a prožil vydařený návrat. Gólman německého Norimberku zasáhl do hry nakonec ve všech třech zápasech a během 145 minut inkasoval jen dvakrát od Švédů a pak chytil i dva ze tří nájezdů. "Mohu být spokojen, mám ze svého výkonu dobrý pocit," přiznal i gólman.

Rulík koučem v Moskvě

V týmu byla patrná pohoda, rozhodně nepanovalo napětí na střídačce, přestože turnajem ve Finsku odstartovala nová éra systému trénování národního týmu. Po srpnové tragické smrti Ivana Hlinky se reprezentace ocitla ve zvláštní situaci a řešením je, že mužstvo během sezóny povede na každé akci jiný trenér a nad vším pak bdí šéf reprezentační komise Vladimír Růžička, který celek převezme před mistrovstvím světa v Rakousku.

Ondřej Weissmann svou premiéru v Helsinkách zvládl velmi dobře. "Nemyslím, že by šlo o nějaký riskantní experiment. Růžička se podílí na výběru hráčů, které chce před mistrovstvím světa vidět, a na akcích střídavě koučují jeho zástupci. Máme všichni tři, ještě s Radimem Rulíkem, hodně podobné názory na hokej," míní hlavní trenér na Karjale.

Další reprezentační akcí bude prosincový turnaj v Moskvě a role kouče teď připadne Radimu Rulíkovi. I pro něj platí, že turnaj Euro Hockey Tour slouží především jako možnost na vyzkoušení hráčů, kteří by mohli usilovat o nominaci na MS. Mužstvo na Karjale naznačilo, že bude z čeho vybírat, ale je nutné, aby mladí sehráli co nejvíce těžkých zápasů.

Reklama