Hlavní obsah

I bez Jágra vybudoval Hadamczik dream team a zbrojí na Rusy. O motivaci je postaráno, říká

Praha

Pakliže jednání v zámořské NHL nedospějí do poloviny prosince ke konsenzu, má se český hokejový fanoušek nač těšit. Reprezentační kouč Alois Hadamczik nominoval pro Channel One Cup, druhý díl podniku Euro Hockey Tour, do svého kádru hned deset hráčů ze zámoří včetně Plekance, Krejčího, Hemského nebo Voráčka. Šedesátiletý stratég je však připraven i na konec výluky za oceánem, a tak pro jistotu odtajnil i dvanáct náhradníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alois Hadamczik na tréninku národního týmu.

Článek

Nenapadlo vás alespoň na okamžik, že byste hráče z NHL pro jistotu nepovolával, abyste předešel případným problémům, kdyby v zámoří došlo k ukončení výluky?

Jako trenér mám vůči veřejnosti povinnost sestavit co nejsilnější tým. Máme i další dobré hráče, ale kvalita Hanzala, Plekance nebo Pavelce je ta nejvyšší. Navíc chci vyhrávat, takže o něčem podobném jsem vůbec nepřemýšlel.

Nebudete se teď budit hrůzou, aby v zámoří nedošlo k dohodě?

Hrůzou se probouzet nebudu, ale komplikace by případný konec výluky způsobil. Ale jsem přesvědčený, že tým by měl svou kvalitu i tehdy, kdybychom místo hráčů z NHL povolali náhradníky.

Mluvil jste se všemi deseti hráči z NHL, kteří figurují ve vaší nominaci?

Ano. A když jsem se jich zeptal, jestli chtějí reprezentovat, pokud se NHL nerozjede, žádný problém nebyl. Myslím, že vztah s hráči mám dobrý. Chci v týmu hráče, kteří se chtějí na dosažení úspěchu emotivně podílet. Někdo hraje dvacet minut za zápas, jiný jen osm. To ještě neznamená, že není platným hráčem. Přesně takhle nám to fungovalo na letošním šampionátu v Helsinkách i loni v Bratislavě.

Oslovil jste i Jaromíra Jágra, který ale pozvánku odmítl. Jak vám to odůvodnil?

Jágr plní povinnosti hráče a majitele klubu. Řekl mi, že toho teď má dost a chce se plně koncentrovat na trénink a vedení týmu. Stál jsem i o Milana Michálka, ten však má dlouhodobé problémy s kolenem. Během pauzy mu do něj budou dávat tekutinu na zklidnění chrupavky.

Kromě Finů jsou sestavy zbylých třech týmů napěchovány hvězdami NHL. Dá se říct, že půjde o vůbec nejprestižnější turnaj v dějinách Euro Hockey Tour?

Může to tak být. Už na Karjale měly týmy na soupiskách pár kvalitních hráčů z NHL a teď se to ještě zvyšuje. Známe Rusy, jak moc chtějí domácí turnaj vyhrát, proto by měli být v nejsilnější možné v sestavě, nejspíš i s Malkinem, Ovečkinem nebo Kovalčukem. O motivaci a nasazení je určitě postaráno.

Skoro se chce říct, že kdybyste měl k dispozici takto silný tým před mistrovstvím světa, musel byste být maximálně spokojený, ne?

(směje se) Už dříve jsem říkal, že bych byl radši, kdyby NHL začala v původním termínu. Hráči by měli svůj klid a já bych zase věděl, kdy končí základní část a které hráče budu mít k dispozici. Dneska žijeme v sezóně nejistoty. Nevíme, kdy NHL začne, kdy skončí a jak se vůbec rozhodne vedení NHL s pouštěním hráčů na olympiádu v Soči. I hráči by byli radši, kdyby už se v zámoří začalo, pro popularitu našeho hokeje a diváka je to na druhou stranu velmi dobré.

Stejně jako na Karjale počítáte do branky s Pavelcem a Salákem. Rýsuje se vám tedy gólmanská dvojice s výhledem na mistrovství světa?

Kdyby byli oba zdraví a měl bych je před mistrovstvím k dispozici tady v republice, mohlo by to tak být. Ale nevíme, jestli NHL začne, nebo ne. Ale ano, je to velice kvalitní dvojice. Nesmíme ale zapomínat na Štěpánka, kterého potenciálně vidím hodně vysoko, jen se potřebuje zklidnit psychicky a začít chytat. Do toho se navíc vrací do brány Kovář, slušně chytá Pöpperle.

Už máte představu, jak se v brance na Channel One Cupu Salák s Pavelcem protočí?

Dva zápasy by měl odchytat Salák, jeden Pavelec. Poslední zápas se Švédy chci, aby byl v brance Salák. Jak to bude proti Finům a Rusům, teprve uvidíme.

Petr Nedvěd v Liberci poněkud strádá, v reprezentaci ale vždy pookřeje. Věříte, že tomu tak bude i nyní?

Je více hráčů, kteří jsou ve svém klubu průměrní. Ale když ze zkušenosti víte, co můžete od dotyčného hráče čekat, je pro mě velikou podporou, když to z něj znovu dostanete. To je případ i Tlustého s Kindlem, které jsme minulou sezónu dali pryč z nominace pro turnaj v Brně, a dnes si získávají velký kredit.

Reklama

Související témata: