Hlavní obsah

Mistrovství Evropy a světa v jedné sezóně? Hokejová generalita o tom reálně uvažuje!

Jestliže ještě v nedávné minulosti probíhaly úvahy o tom, že by se mistrovství světa kvůli zatraktivnění mělo pořádat jen jednou za dva roky, nyní přichází hokejová generalita s dalším námětem. Od sezóny 2014/15 by se na scénu mohlo znovu vrátit mistrovství Evropy, které by nahradilo dosavadní podniky Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge.

Foto: Fotobanka Profimedia

Takhle slavili čeští hokejisté v roce 2010 titul světových šampiónů.

Článek

Smlouva na oba podniky vyprší na konci sezóny 2013/14 a speciální skupina, kterou tvoří zástupci Finska, Švédska, Ruska a Česka, se už nyní zabývá tím, co bude následovat dále.

Hlavním cílem je co největší divácká atraktivita zápasů. Při současném modelu Euro Hockey Tour totiž hned ve třetině případů dochází k situaci, kdy ani jeden z týmů nehraje před vlastními příznivci. A o tyto zápasy logicky není mezi fanoušky takový zájem, jako o duely vlastního národního týmu.

„Proto stojíme před rozhodnutím, jak postupovat dál. Možnosti jsou dvě. Buď současný model zachováme, nebo zavedeme mistrovství Evropy, dlouhodobou soutěž národních mužstev," říká Martin Urban, generální sekretář českého hokejového svazu. Evropský šampionát by se hrál v průběhu celé sezóny během reprezentačních přestávek.

Minimálně dvanáct mužstev

„Cílem je eliminovat utkání, při kterých není na ledě ani jeden domácí tým. Princip mistrovství Evropy by byl založen na formátu Euro Hockey Challenge, tedy sehrávat dvojutkání systémem doma-venku," doplňuje Urban, podle kterého se hrubý plán zamlouvá i Renému Faselovi, předsedovi Mezinárodní hokejové federace.

Nejzásadnější otázkou je, kolik reprezentačních výběrů by se mistrovství Evropy zúčastnilo. „Minimálně by jich mělo být dvanáct, další krajní možností je pak zapojení všech evropských nároďáků," poodhaluje plány Urban. „Nový systém ale musí být lepší, než ten stávající. Jinak nemá smysl ho zavádět."

Poprvé v roce 1910

Evropský hokejový šampionát se poprvé hrál už v roce 1910, později se titul mistra starého kontinentu uděloval nejlepšímu výběru v rámci světového mistrovství. Poslední ME se konalo v roce 1991.

Reklama