Hlavní obsah

Na Smoleňákově gauči šlo vydržet jen noc, říká Pavelec a modlí se, aby už NHL začala

Poprvé v kariéře okusil reprezentační gólman Ondřej Pavelec na vlastní kůži, jak vypadá klubový hokej mimo tuzemská či zámořská kluziště. Za finský klub Pelicans Lahti stihl po odchodu z Liberce odchytat šest utkání, z toho dvě vítězná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Ondřej Pavelec (vpředu) a Jakub Voráček přícházejí na sraz hokejové reprezentace.

Článek

Jakou zkušenost jste si z krátkého finského angažmá přivezl?

Bylo to tam super – zima a tma. Ne, teď vážně. Za ty dva týdny nemůžu říct špatné slovo, moc jsem si působení v Lahti užil. Chytal jsem úplně všechno, co šlo, a bylo fajn v kabině potkat jednoho z mých nejlepších kamarádů, Radka Smoleňáka, s nímž jsem vyrůstal na Kladně.

Po příjezdu do Lahti jste u druhého nejlepšího střelce ligy dokonce přespal. Zůstal jste u něj i bydlet?

Ne, to bylo jen na jednu noc. Víc bych na tom jeho gauči stejně nevydržel, pak jsem už byl celou dobu v hotelu. Možná jsem ho tím trochu rozhodil, pět utkání nedal ani ťuk, naštěstí v tom posledním se už zase trefil dvakrát. Nemá to ale lehké, nejproduktivnější hráč týmu ve Finsku nosí zlatou helmu, takže si na něj dá každý pozor.

S vámi neotřáslo, když jste působení začal pěti obdrženými góly od Jyväskylä?

Pár dnů předtím jsem vůbec nebyl na ledě, takže z mého pohledu nebylo ideální jít do zápasu hned z voleje, ale vedení klubu chtělo, abych šel hrát, a nemohl jsem nic namítnout. Pak se to celé dost zlepšilo, sice jsem ještě v Turku dostal bůra, ale proti poslednímu Ilvesu jsem udržel nulu i po nájezdech a naposledy jsme porazili také Kuopio, aktuálně druhý celek ligy.

Dobrý dojem vám nezkazila ani skutečnost, že Lahti je předposlední?

Věděl jsem předem, do čeho jdu. Byli na tom stejně už ve chvíli, kdy jsem dorazil. Ale pořád je o co hrát, dole je tabulka docela našlapaná. Hodnotím to celé pozitivně, nějaké body se udělat povedlo a měl jsem pocit, že tým se začal i herně zvedat.

Pavelcova finská čísla:
odchytaná utkání: 6
průměr obdržených gólů: 2,68
úspěšnost zásahů: 91,16%

Můžete nějak srovnat úroveň nejvyšší soutěže ve Finsku s českou extraligou, v níž jste chytal měsíc za Liberec?

Zažil jsem v obou soutěžích působení v týmech, které hrály na konci tabulky, takže to bylo docela podobné, muselo se hlavně bojovat. Úděl gólmana je vždycky stejný, něco pochytat.

Stihl jste ve Finsku něco kromě hokeje?

Jak jsem říkal, je tam teď brzy tma a na žádné výlety stejně nebyl čas. Moc jsem toho z Finska kromě zimních stadiónů neviděl, jen jsme právě se Smoleňákem zašli párkrát na večeři. Třeba ještě přijde šance něco poznat, ale já se teď už jen každý den modlím, aby se v zámoří domluvili a začala se hrát NHL.

Ještě tomu věříte?

Poslední dobou je to jako na houpačce. Jeden den se chystáme odletět, pár kluků už dokonce kupovalo letenky za oceán, a druhý den bylo všechno úplně jinak. Teď to mám v hlavě už nastavené tak, že až podepíšou dohodu, tak si zabalím svých pár tašek a budu se hlásit ve Winnipegu. Jako svobodný jsem na tom lépe než kluci s rodinami. Než se ale tohle stane, musím čekat. Jen se bojím, že jestli se nerozhodne do dvou týdnů, tak už může být pozdě.

Umíte si představit, že se do Lahti vrátíte, pokud se nerozběhne NHL?

Ještě než jsem odletěl na reprezentační sraz, mluvili jsme o tom s vedením klubu a nějaká domluva existuje, ale nemá cenu ji řešit, než se rozhodne v NHL. Až podle toho se budou vyvíjet případně i moje další starty za Lahti. Určitě ale není mým cílem vystřídat za sezónu osm týmů. Ve Finsku se mi líbí a byl jsem tam spokojený, takže nic nevylučuju.

Reklama

Související témata: