Hlavní obsah

S Finy neměli svůj den. Proti Rusku to bude jiné kafe, slibuje brankář Salák

Helsinky

Český tým v prvním vystoupení na turnaji Channel One Cup zůstal za očekáváním. Finové, jediný výběr z kvarteta účastníků, který se obešel při nominaci bez posil z NHL, ho předčili týmovým pojetím a podle gólmana Alexandra Saláka především skvělým pohybem. Díky němu Finové vnutili českým hokejistům svou hru a zvítězili 3:2. Papírově silná soupiska českého týmu neměla podle Saláka svůj den, hráči zaostávali v osobních soubojích a dělali spoustu chyb v obranném pásmu.

Foto: Kimmo Mantyla, Reuters

Jonas Enlund v tvrdém souboji s brankářem Alexanderem Salákem.

Článek

"Finové výborně bruslili a celý zápas nás dostávali tam, kde jsme nechtěli být," řekl Salák novinářům. "Vnutili nám jejich hru a co jsme chtěli hrát my, hráli oni na nás. My jsme se pomalu celý zápas nedostali ani pořádně do šancí. Myslím, že si to vítězství zasloužili," přiznal pětadvacetiletý gólman.

Ve finské metropoli, odkud oba soupeři zamíří k dalšímu pokračování turnaje do Moskvy, zaostávali svěřenci Aloise Hadamczika za domácími i v osobních soubojích. "Na klukách bylo vidět, že chtějí, ale nebyl to dneska náš den. Tak to občas chodí a někdy se to stane, že to nejde," řekl Salák.

Čeští hokejisté ani v jedné z třetin nevyslali na gólmana Ariho Ahonena dvouciferný počet ran. "Přestože jsme makali, tak se nám nedařilo, dělali jsme spoustu osobních chyb v obranném pásmu, což bylo ale tím, jak Finové skvěle bruslili a tlačili nás. Celkově to nebylo dobré. Jsme z toho všichni zklamaní, ale budeme bojovat dál," ujistil Salák.

S Ruskem to bude jiný zápas...

Možná nejdůležitějším momentem zápasu byl inkasovaný gól za vyrovnaného stavu 1:1 při vlastní přesilovce nedlouho před koncem druhé třetiny. "Hráli jsme dnes hodně oslabení a paradoxně ve chvíli, kdy bychom se měli sami dostat do vedení, tak nás tam přehráli dva hráči," připomněl lakonicky strakonický rodák.

Toho překonal zcela osamocený Antti Pihlström poté, co chytře tečoval nahození Oskara Osaly, s nímž aktivně napadal kostrbatou českou rozehrávku. "Měl tam spoustu prostoru, ale já zase nemohl jít do bloku, to by mě akorát objel," vysvětloval Salák. "Mrzí mě to, ještě to tam prošlo tak blbě, ale to se nedá nic dělat," dodal gólman švédského Färjestadu.

Věří však, že se dokáže se spoluhráči z porážky rychle oklepat. "Jedna věc je jasná - kádr tady máme výborný. Nešly nám dnes krátké přihrávky a osobní souboje, což jsou ale věci, které se dají lehce napravit. Takže do toho určitě půjdeme naplno a na sobotní utkání budeme připravení," dodal Salák před bitvou s hlavním favoritem turnaje Ruskem.

Reklama

Související témata: