Hlavní obsah

Česko - Švédsko 1:4Dvacítka na Švédsko nestačila, čestný úspěch zařídil až 6 sekund před koncem Sedlák

Česká hokejová reprezentace hráčů do 20 let ve středu zahájila mistrovství světa v ruské Ufě porážkou. Výběr trenéra Miroslava Přerosta v prvním duelu v základní skupině A podlehl obhájcům zlatých medailí ze Švédska 1:4. Druhým soupeřem českého týmu budou v pátek od 8:30 SEČ Finové.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

Svěřenci kouče Miroslava Přerosta začali duel proti jednomu z favoritů celého turnaje velmi špatně. Už po 35 vteřinách se proti pravidlům provinil Musil, jehož po chvilce následoval na trestnou lavici Sedlák a Švédové měli k dispozici téměř půlminutovou dvojnásobnou přesilovku, kterou už po devíti vteřinách využil ranou bez přípravy Collberg.

V pokračující klasické přesilovce se navíc prosadil Lindholm a Seveřané měli k dispozici už dvoubrankový náskok. Ten mohl brzy navýšit Forsberg, jenž v dobré pozici pálil do horního růžku, gólman Machovský však dokázal puk vytěsnit ramenem.

Zakřiknutí Češi se dostali alespoň trošku do hry až poté, co přežili bez úhony další oslabení po trestu Musila, který byl již potřetí vyloučen, když mezitím pykal ještě po vzájemné potyčce.

Právě Musil v končící 10. minutě jako první výrazněji ohrozil brankáře Lassinanttiho, ale stejně jako on - bez gólové tečky - dopadl se svou dorážkou i Hyka. Švédové se do zakončení dostávali mnohem snadněji, v cestě za dalšími zásahy jim však stál pozorný Machovský.

Možná klíčový okamžik celého zápasu přišel v začínající 24. minutě. Český tým hrál svoji druhou přesilovku v zápase, jenže byla natolik nepovedená, že se do úniku dostal Sandberg. Machovský sice přečetl jeho úmysl o zakončení bekhendovým blafákem, ale puk si přesto našel cestu za brankovou čáru. Velkou šanci na snížení nevyužil Hyka, když v přesilovce pálil mimo odkrytou branku.

V 47. minutě sice Hyka dokázal v přesilovce dostat se štěstím puk za záda Lassinanttiho, ale až poté, co došlo k posunutí branky. Ke gólu v tu chvíli nedopomohla ani kontrola situace z pohledu videorozhodčího.

Čtvrtý gól Švédů přidal v 53. minutě Forsberg, jenž si snadno vybruslil do střelecké pozice a prostřelil Machovského. Až šest vteřin před závěrečnou sirénou nakonec přece jen odmazal nulu na kontě svého týmu pohotovou střelou Sedlák.

V následujících zápasech český tým, který loni obsadil páté místo, změří síly s Finskem, Lotyšskem a Švýcarskem. Do play-off postoupí tři nejlepší celky.

MS hokejistů do 20 let
Česko - Švédsko 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)on-line
Branky a nahrávky: 60. Sedlák (J. Vrána) - 3. Collberg (Molin, Vikstrand), 4. Lindholm (Vikstrand, Rask), 24. Sandberg, 53. Forsberg (Djuse, Rakell). Rozhodčí: Jablukow (Něm.), Kulakov - Raming, Sivov (všichni Rus.) Vyloučení: 8:10. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1921.
Sestava ČR: Machovský - D. Musil, Štencel, Šidlík, Hrbas, Jeník, Pavelka - J. Vrána, Švihálek, Sedlák - T. Hertl, Jaškin, Hyka - Frk, Faksa, Beránek - Koblasa, Beran, Němec. Trenér: Přerost.

Reklama