Hlavní obsah

Kanaďané zařadili zlaté Čechy do TOP 10 v historii MS dvacítek. Ale nedalo se na ně dívat, píší

Sedm let čeká český hokej na medaili z mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Letos vstoupil do světového šampionátu porážkou se Švédy a cenný kov je pro svěřence trenéra Miroslava Přerosta vysněným přáním, s jehož naplněním se ovšem v Česku, ani v zahraničí moc nepočítá. Na přelomu tisíciletí ale český výběr v této kategorii vládl a odborný kanadský hokejový server The Hockey News nyní dokonce zařadil české mistry světa z roku 2001 mezi deset nejlepších týmů v historii šampionátu.

Foto: Sport.cz

Rostislav Klesla patřil k velkým oporám juniorských mistrů světa z roku 2001.

Článek

Jako vůbec nejlepší tým MS do dvaceti let označil server kanadský výběr z roku 2005. „Díky výluce se tehdy na turnaji představili mimo jiné sedmnáctiletý Sidney Crosby, Ryan Getzlaf, Corey Perry nebo Dion Phaneuf. Kanada rozstřílela ve skupině své soupeře v poměru 32:5 a ve finále zničila Rusko 6:1. Devět hráčů z tohoto výběru získalo Stanley Cup," připomíná The Hockey News.

Na druhé místo zařadil hvězdné mužstvo Sovětského svazu z roku 1989. Na turnaji na Aljašce těsně před pádem socialismu ve východní Evropě řádily v rudém dresu se srpem a kladivem hvězdy jako Pavel Bure, Alexander Mogilnij či Sergej Fjodorov.

Největší nuda?

České mistry světa z roku 2001 v Moskvě a Podolsku zařadil The Hockey News na šestou příčku historického žebříčku. Svěřenci trenérů Jaroslava Holíka a Pavla Hynka dokázali obhájit titul ze Švédska z předchozího roku.

Nicméně kanadský server vyčítá tehdejším mistrům neatraktivní hru. „Na tenhle tým bylo opravdu, opravdu hodně těžké se dívat, pokud máte rádi teda něco, co se alespoň trochu blíží vzrušujícímu a volně plynoucímu hokeji. Semifinálová výhra Čechů nad Švédy 1:0 byla jedním z nejnudnějších defenzivních představení všech dob," uvádí server.

Nicméně direktoriát turnaje před jedenácti lety zaujali i jednotlivci. Tomáše Dubu vyhlásil jako nejlepšího brankáře mistrovství, Rostislava Kleslu nejlepším obráncem a Pavla Brendla nejlepším útočníkem.

The Hockey News zařadilo mezi deset nejlepších výběrů MS hráčů do dvaceti let hned tři týmy Kanady, dokonce čtyři mužstva Sovětského svazu a po jednom z USA, České republiky a na desátou příčku pak umístilo poslední mistry světa ze Švédska.

Reklama

Související témata: