Hlavní obsah

Česko - USA 0:7Dvacítka může na medaili zapomenout, od Američanů schytala ostudný debakl

Aktualizováno

Snili o medaili, na kterou čekají už osm let, na svého čtvrtfinálového soupeře si věřili, Američané však českou hokejovou dvacítku vrátili do reality. Svěřenci kouče Miroslava Přerosta doplatili na svou nedisciplinovanost, hned pětkrát inkasovali v oslabení a od Spojených států schytali ostudný debakl 0:7. Místo semifinále tak Čechy v pátek čeká boj o konečné páté místo proti Švýcarsku.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Americký útočník Blake Pietila před českým brankářem Patrikem Bartošákem.

Článek

Čeští junioři si na svého soupeře věřili, vždyť na loňském šampionátu jej v základní skupině porazili 5:2, a i nyní se Američany snažili od úvodu zaskočit vysunutým forčekingem, který zpočátku fungoval. Zámořský tým však dostala na koně propadávání Čechů v útočném pásmu, z čehož pramenily rychlé protiútoky. Při jednom z nich Bartošák vychytal Bardreauho, který navíc ještě českého brankáře fauloval a Přerostův tým hrál minutu a půl ve čtyřech proti třem.

V nabídnuté přesilovce pálil hned čtyřikrát od modré Frk, třikrát ale byly jeho pokusy zblokovány, střelou do protipohybu gólmana Gibsona neuspěl ani Hertl. To Spojené státy si následně při dvojnásobné početní výhodě vedly lépe, když se odraženého puku chopil Gaudreau a trefil odkrytou branku.

Místo Bartošáka po třetím gólu Machovský

Američany vedoucí gól uklidnil a nebýt Bartošáka, mohli do šaten odcházet s výraznějším než jednogólovým náskokem. V šestnácté minutě už byl český gólman překonán, Barberovu dorážku na brankové čáře chytil útočník Hertl.

Vstup do druhé třetiny ale Češi nezvládli. Po osmadvaceti vteřinách se jako přes kopírák a znovu v přesilovce prosadil Gaudreau, za dalších čtyřicet vteřin uspěl s dorážkou Hartman a poslal Bartošáka na střídačku. Jeho místo zaujal Machovský, který na turnaji odchytal úvodní zápas proti Švédům.

V pátek boj o konečné páté místo se Švýcary

Čisté konto však udržel jen sedm minut a Američané znovu využili české nedisciplinovanosti a potřetí trestali v přesilovce, když Galchenyukovu individuální akci přetavil ve čtvrtý zásah Barber. To už pro Čechy zápas zaváněl debaklem, zvlášť když o čtyři minuty později se dostal do sólového úniku Barber a zvyšoval už na 5:0.

Češi totálně rezignovali a na nebohého Machovského se řítil jeden osamocený Američan za druhým. I on byl však bezmocný při další přesilovce soupeře z konce prostřední třetiny, při které Gaudreau zkompletoval hattrick. A i ve třetím dějství se jelo podle stejných not - dvojnásobná početní výhoda svěřenců kouče Housleyho, Millerova teč a již pátá využitá přesilovka znamenala konečný výsledek 7:0.

Přerostův tým si tak v pátek od 14 hodin zahraje o konečné páté místo, které obhajuje z loňského šampionátu, proti Švýcarsku. Země helvétského kříže přitom ve čtvrtfinále proti Rusku sahala po senzaci, když ještě v předposlední minutě vedla 3:2. Pak ale srovnal Kučerov a stejný muž rozhodl v páté sérii nájezdů o postupu sborné do semifinále. Se Švýcary si Češi zahráli už v základní skupině a po prodloužení vyhráli 4:3.

Rusko si o finále zahraje ve čtvrtek se Švédy, Kanada vyzve Spojené státy americké.

Mistrovství světa v ledním hokeji hráčů do 20 let v Ufě, čtvrtfinále:
ČR - USA 0:7 (0:1, 0:5, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. Gaudreau (Trouba, Jones), 21. Gaudreau (Miller, McCabe), 22. Hartman (Trouba), 29. Barber (Galchenyuk, Trouba), 33. Barber (Jones), 40. Gaudreau (Miller), 45. Miller (Trouba, Jones). Rozhodčí: Smith (Kan.), Gofman - Raming (oba Rus.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 17:10, navíc Frk (ČR) 10 min. Využití: 0:5.
ČR: Bartošák (22. Machovský) - Musil, Hrbas, Šidlík, Štencel, Jeník, Pavelka, Urbanec - Jaškin, Hertl, Hyka - Beran, Švihálek, Sedlák - Frk, Faksa, Beránek - Koblasa, Vrána, Němec - Tomeček. Trenér: Miroslav Přerost.
USA: Gibson - Murphy, Reilly, Trouba, Sieloff, Jones, McCabe - Kuraly, Galchenyuk, Barber - Miller, Gaudreau, Vesey - Bardreau, Pietila, Hartman - Lucia, Biggs, Grimaldi - Trocheck. Trenér: Phil Housley.
Rusko - Švýcarsko 4:3 SN (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Chochlačjov (Jakupov, Nestěrov), 30. Grigorenko (Kučerov), 59. Kučerov (Djakov, Grigorenko), rozhodující sam. nájezd Kučerov - 11. Bertschy, 33. Ness (Guerra, Simion), 49. Andrighetto (Guerra). Rozhodčí: Hodek (ČR), Nord (Švéd.) - Puolakka (Fin.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 8:9. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7530.
O udržení:
Finsko - Německo 8:0 (1:0, 2:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 17. Lehkonen (Nykopp, Lamberg), 28. Markus Granlund (Teräväinen, Salomäki), 35. Barkov (Armia), 41. Salomäki (Teräväinen, Markus Granlund), 45. Pokka (Lehkonen, Nykopp), 57. Barkov (Armia, Vainio), 57. Pokka (Teräväinen, Markus Granlund), 59. Armia (Ristolainen, Markus Granlund). Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Kulakov - Sivov (oba Rus.), Jučers (Lot.). Vyloučení: 3:8. Využití: 2:0. Diváci: 1308.
1.Finsko2200013:16
2.Slovensko101002:12
3.Německo200111:101
4.Lotyšsko100011:50

Reklama

Související témata: