Hlavní obsah

Lener chválí Jágrovu genialitu, jeho start na mistrovství světa nevylučuje

Praha

Konečně hokej, jásají příznivci zámořské NHL. Méně už jsou nadšení stavitelé týmů pro květnové mistrovství světa, které ve Švédsku a Finsku začne za rovných sto dní. Ve chvíli, kdy už pomalu začali kalkulovat s alternativou, že by na šampionát mohli dorazit všichni nejlepší hráči, výluka v NHL skončila a konec její zkrácené základní části se povážlivě posunul k začátku MS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Jágr - oblékne nejslavnější osmašedesátka ještě jednou reprezentační dres...?

Článek

Také kouč české hokejové reprezentace Alois Hadamczik musel během výluky počítat se dvěma alternativami. Buď bude nároďák pro šampionát sestavovat ze všech nejlepších domácích hráčů – to v případě, že bude celý ročník NHL kompletně zrušen. Nebo mu naopak zůstanou jen hráči z evropských klubů – to v případě, že by zkrácená základní část NHL skončila až v průběhu MS.

Realitou nakonec bude střední cesta. Základní část NHL skončí 27. dubna, mistrovství světa pak začne 3. května, kdy ve Stockholmu vstoupí do turnaje duelem s Běloruskem i český tým.

Vytipovaní hráči tak budou mít šest dnů na to, aby si u svých zámořských chlebodárců vyřídili výstupní zdravotní prohlídky a dorazili do Skandinávie.

„To je komplikace pro všechny, nejen pro nás. Ideální by bylo, kdyby NHL skončila alespoň o týden dříve, abychom kluky ze zámoří stihli postavit ještě v Brně na Českých hokejových hrách. Na druhé straně to může být i výhoda – hráči z NHL přijedou na turnaj rozehraní bez velké přestávky. Samozřejmě počítáme s tím, že ze čtrnácti klubů, které se do play-off nedostanou, si nějaké posily vybereme," avizuje Slavomír Lener, šéftrenér ČSLH a manažer národního týmu.

Hokejový fanatik nabídky nerad odmítá

Poslední čtyři sezóny v play-off chyběl Dallas, který je novým působištěm Jaromíra Jágra. Bude zajímavé sledovat, zda v únoru již 41letý fenomén nebude ještě jednou k dispozici české reprezentaci...

„Na to je ještě brzy. U Jardy nikdy nevíte, záleželo by na tom, jestli bude zdravý, jak na tom bude fyzicky i psychicky. Je to ale hokejový fanatik, nabídky nerad odmítá a pořád chce něco dokázat. V tom je kus jeho geniality, pořád dokáže být pozitivně naladěný a vtipný," nevylučuje Lener start posily největší.

Jenže Jágr zamířil do Texasu právě proto, aby Dallas Stars konečně dotáhl do bitev o Stanley Cup...

„Sílu Dallasu moc neznám, ale jsem si jistý, že Jarda udělá pro postup maximum. Ve zkrácené sezóně je klíčové chytit začátek, s pošramocenou psychikou nebude čas něco dohánět. Je těžké spekulovat, jestli by přijel na mistrovství světa, pokud bude volný. Nevíme, v jakém stavu Jarda bude, ale NHL skončí opravdu dost pozdě," přemítá Martin Straka, dlouholetý Jágrův parťák z Pittsburghu či reprezentace.

Rozehraní mají v úvodu navrch

Jágr měl každopádně skvostnou premiéru v novém dresu, dva góly a dvě asistence v sobotním duelu proti Phoenixu (4:3). Pak Dallas prohrál na ledě Minnesoty (1:0), ale v Detroitu vyválčil cennou výhru (2:1). „Premiéru jsem viděl. Při obou gólech neměl Jarda čas, a stejně vystřelil. A pak asistence zadovkou, to bylo prostě famózní. Určitě mu pomohlo, že byl z Kladna rozehraný. Ve druhém zápase Dallas narazil na Minnesotu, která výborně brání," říká Lener.

Hokejisté, kteří během výluky hráli v Evropě, mají náskok proti těm, kteří se udržovali jen dobrovolným tréninkem v zámoří. „Stoprocentně, podle mě z toho budou těžit celý první měsíc. Pak se to srovná. Záleží samozřejmě i na tom, jak se bude dařit celému týmu," myslí si Lener.

„Řekl bych, že rozdíl v rozehranosti bude znát jen dva týdny v prvních čtyřech, pěti zápasech. Pravdou však je, že zatím to není ono. Sledoval jsem utkání Philadelphie s Pittsburghem, což byl v posledním play-off nejkrásnější hokej se spoustou gólů. A teď? Jen nadšení, že už se konečně hraje, a velký elán se srážet. Jinak ale holomajzna, puk jim všemožně skákal přes hokejky. To nebyly přihrávky, ale centry," usmívá se Straka, který ve čtyřiceti letech stále válí v dresu extraligového lídra z Plzně.

Strakův Pittsburgh, to je favorit!

Olympijský vítěz a mistr světa působil v NHL také v Ottawě, Islandres, Floridě, Los Angeles a Rangers. Po devíti letech prožitých v Pittsburghu se však dodnes cítí být hlavně Tučňákem. A těší ho, že jeho tým patří k největším favoritům na zisk Stanley Cupu.

„Právem. Mají Malkina s Crosbym, každý z nich to umí vzít na sebe. V obraně zase Letanga či Orpika. V minulé sezóně byl trochu slabinou brankář, ale Fleury jim na druhou stranu už jednou dokázal Stanley Cup vychytat. A také Tomáš Vokoun tam ukáže, že je vynikající gólman," těší se Straka.

Zatímco Jágr je zpátky za mořem, hrající majitel plzeňského klubu by na reprezentaci třeba čas měl... „S Lojzou Hadamczikem jsem mluvil. A řekl mu, že v reprezentaci by měli hrát mladší kluci z naší ligy nebo z Evropy. Pořád máme dost těch, kteří rádi přijedou, takže věřím, že na mistrovství světa zase budeme mít silný tým," trvá si „Stračena" na svém.

Reklama

Související témata: