Hlavní obsah

VIDEO: Do Švédska bez Nedvěda i Růžičky. První nemá pohodu, druhý musí změnit myšlení, říká Hadamczik

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Žádného nováčka nezařadil kouč české hokejové reprezentace Alois Hadmaczik do nominace pro turnaj Oddset Hockey Games ve švédském Malmö, třetího dílu podniku Euro Hockey Tour (EHT). Nejpočetnější zastoupení má Kontinentální liga, ve které působí čtrnáct z třiadvaceti nominovaných hráčů. Tuzemská Tipsport extraliga dodává šest zástupců, ve výběru však chybí její nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec Martin Růžička z Třince.

Tisková konference k nominaci české hokejové reprezentace na Oddset Hockey Games.Video: Sport.cz

 
Článek

"Přiznávám, že nominace se mi nyní dělala dost složitě. Prakticky každý den se mi honilo hlavou, které hráče vzít," řekl během nominační tiskovky Hadamczik, kterého zejména mrzelo zranění útočníka finského Jyväskylä Petra Hubáčka.

Oproti poslednímu nepovedenému turnaji Euro Hockey Tour v Rusku, kde reprezentace neuhrála ani bod a skončila poslední, chybějí ve výběru zkušený centr Petr Nedvěd, třinecký tahoun Martin Růžička nebo pardubický forvard Tomáš Rolinek.

„Pro fanoušky hokeje je někdy nepochopitelné, že hráči pohybující se nahoře v kanadském bodování nejsou v reprezentaci. Nároďák je totiž, co se týče rychlosti, pohybu a agresivity, minimálně o jeden stupeň výš," tvrdí Hadmaczik a dá se vytušit, že má na mysli zejména Růžičku.

Hadamczik: Růžička musí změnit myšlení

„Na turnaji v Rusku mi řekl, že pokud nehraje v prvních dvou pětkách, výkon mu padá dolů. Odpověděl jsem mu, že pokud si udrží formu, šanci ještě dostane. Ale musí změnit myšlení. Každý hráč, který do reprezentace přichází, musí mít hrdost, která bude jeho motorem. Žádný nesmí přijet s tím, že je dobrej a to stačí. Musí to potvrdit výkonem," říká Hadamczik.

V jeho výběru se nedostalo ani na veterána Petra Nedvěda, který se svezl s matnými výkony Bílých Tygrů. „Nemá takovou pohodu, jakou bych si představoval. Liberec netáhne, nedává tolik gólů," vysvětluje kouč, který však Nedvěda nezatracuje. „Budu ho sledovat, pokud se zlepší, rád bych ho v týmu zase viděl. Na loňském mistrovství světa se mi osvědčil na ledě i v kabině."

Lev má v nominaci pět hráčů

Klubem, který dodal nejvíce hráčů (5), je pražský Lev. „Ale s jejich nominací byly problémy, protože generální manažer klubu pan Sejejs je moc uvolnit nechtěl. Stejně ale jak jemu nevoní, že si bereme jejich hráče, tak mě zase vadí, že ve Lvu pravidelně nechytá brankář Štěpánek a talentovaný obránce Krejčík sedí jen na střídačce," mrzí Hadamczika, který přiznává, že kvůli konci výluky v NHL má současný výběr pro Švédské hry velkou šanci i na nominaci na mistrovství světa.

„Opravdu je to už částečně nominace pro šampionát. Hráči ale musejí přesvědčit svým výkonem," uzavírá Hadamczik.

Reprezentace vstoupí do Švédských her ve čtvrtek 7. února proti domácím „Třem korunkám", v sobotu ji pak čeká Finsko, o den později turnaj zakončí proti Rusům. V loňském ročníku Češi skončili na druhém místě.

Švédské hry - Oddset Hockey Games - se uskuteční v Malmö a Petrohradu od 7. do 10. února. Český tým sehraje všechny zápasy v Malmö.

Nominace hokejové reprezentace na Švédské hry:
Brankáři:
Jakub Kovář (HC Mountfield České Budějovice)
Alexander Salák (Färjestad/Švéd.)
Obránci:
Ondřej Němec
Jakub Nakládal
Jakub Krejčík (všichni Lev Praha/KHL)
Petr Zámorský (Zlín)
Michal Barinka (Vítkovice)
Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Zdeněk Kutlák (Ambri Piotta/Švýc.)
Útočníci:
Jiří Novotný
Petr Vrána (oba Lev Praha/KHL)
Václav Nedorost
Lukáš Kašpar (oba Doněck/KHL)
Lukáš Pech (Karlovy Vary)
Petr Tenkrát (Sparta Praha)
Martin Adamský (Třinec)
Tomáš Hertl (Slavia Praha)
Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL)
Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL)
Petr Průcha (Petrohrad/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)
Jakub Petružálek (Dynamo Moskva/KHL)

Reklama