Hlavní obsah

Salák se nepodělá, vynikající jsou i další, nezávidí Antoš Hadamczikovi brankářské dilema

Praha

V hlavě si už s několikaměsíčním předstihem dává dohromady jména, která by přicházela v úvahu pro nominaci na květnové mistrovství světa ve švédském Stockholmu. A zatímco v útočných řadách by trenér Alois Hadamczik jistě přivítal o něco větší konkurenci, na brankářském postu má pořádný přetlak. „Sám jsem zvědavý, jak si toto dilema vyřeší hlavně sám v sobě,“ říká Milan Antoš, bývalý útočník a dnes televizní spolukomentátor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik v diskuzi s brankářem Alexandrem Salákem.

Článek

Gólman švédského Färjestadu Alexander Salák se stal v letošní sezóně reprezentační stálicí, když objel všechny tři podniky Euro Hockey Tour. Na Švédských hrách se do národního týmu poprvé od loňského šampionátu vrátil českobudějovický Jakub Kovář a hned si připsal cenný skalp Rusů, kterým povolil jediný gól.

Do toho Hadamczik stále doufá, že ve zbytku sezóny začne v pražském Lvu pravidelně chytat Jakub Štěpánek, který absolvoval poslední čtyři mistrovství světa. Týden před startem toho letošního navíc skončí základní část NHL a je pravděpodobné, že alespoň jeden ze čtveřice českých brankářů působících v zámoří (Ondřej Pavelec, Michal Neuvirth, Tomáš Vokoun, Petr Mrázek) se svým celkem nepostoupí do play-off a mohl by tak být volný pro národní tým. V současnosti, kdy je odehrána čtvrtina soutěže, je pod čarou postupu Pavelcův Winnipeg, Neuvirthův Washington je dokonce nejhorším týmem.

Alespoň jednoho gólmana z NHL prý vezme

„Trenér Hadamczik bude hlavně sám v sobě řešit velké dilema," myslí si Antoš. „Podle mě na to nahlíží tak, že Kovářovi sedí svým stylem Rusové, Salák na druhou stranu umí na Finy a Švédy. Chytá dlouhodobě dobře, a ač to nevypadá, má za sebou spoustu zkušeností. Už toho za svou kariéru hodně prošel a z ničeho se nepodělá," chválí gólmana Färjestadu.

Pavelec s Neuvirthem zatím nemají v NHL nijak oslnivou formu, když oba mají úspěšnost zákroků pod devadesáti procenty a průměr inkasovaných branek na zápas začíná trojkou, to však podle Antoše nemusí být rozhodující. „Podívejte se právě na Pavelce, jak skvěle chytal na šampionátu 2011 na Slovensku. Je ověřený, chytat umí. Jinak by ani neprošel trychtýřem NHL," říká Antoš. „Pokud nějaký brankář z NHL bude volný, trenér alespoň jednoho na mistrovství určitě vezme," je přesvědčený.

Propracovaná defenziva se osvědčila

Právě na výkonech brankáře a propracované defenzivě bude Hadamczik ve Stockholmu stavět, což potvrdil i právě skončený turnaj v Malmö. „Trenér se vrátil k dobré obraně, což se mu osvědčilo. Když mluví, že v Malmö se objevila kostra týmu pro šampionát, měl podle mě na mysli právě defenzivu. Ta bude na mistrovství podobná, jen se třeba obmění dvě tři jména," tuší Antoš.

„Musíme počítat s tím, že budeme vyhrávat maximálně o dva tři góly. Nikoho nespláchneme o šest gólů nebo po střeleckých dostizích. Exkluzivní střelce v Evropě nemáme a musíme pracovat s tím, co tu zbylo. Ale nemyslím si, že by byl náš útok špatný," říká bývalý útočník, který se Slavií vybojoval v roce 2003 mistrovský titul.

Reklama