Hlavní obsah

Zlatí hoši z Nagana oslaví patnáct let od triumfu společně na vernisáži

Martin KézrPrávo

Po patnácti letech se dnes schází zlaté hokejové mužstvo z olympijského Nagana a chybět u toho budou jen Jaromír Jágr, Roman Hamrlík a Milan Hejduk, kteří hrají v NHL, a z pracovních důvodů omluvení Jiří Dopita s Petrem Svobodou. Na unikátní setkání se tak chystá 18 hokejistů i celý realizační tým, bohužel kromě tragicky zemřelého kouče Hlinky, jehož památku hráči uctí položením květin na hrob.

Foto: Profimedia.cz

Hrdinové naganského turnaje Jaromír Jágr a Petr Svoboda

Článek

„Na Ivana nemůžeme zapomenout, jeho charisma tmelilo naganskou partu. Všem hráčům jsme poslali zvací dopisy a ohlas byl většinově parádní. Když jsem pak s kluky i mluvil, bylo na nich znát, jak moc se těší," říká tehdejší asistent kouče Slavomír Lener, kterým měl radost, že dorazí i Richard Šmehlík a Robert Lang, kteří přitom trvale žijí na americkém kontinentu.

„Také od nich byla odezva pozitivní. Slíbili, že si udělají čas. Různě přehazovali už domluvené věci, jen aby tady mohli s námi být," líčí Lener. Olympijští vítězové se takhle dosud sešli pouze jednou, hned v létě 1998 během exhibičního utkání v Praze.

Sobotní setkání vyvrcholí na vernisáží výstavy, která v pražském Veletržním paláci mapuje naganskou cestu za zlatem. „Přál bych si, aby setkání bylo důstojným připomenutím největšího úspěchu v dějinách našeho hokeje i formou poděkování všem, kdo k němu před patnácti lety rozhodujícím způsobem přispěli," míní prezident hokejového svazu Tomáš Král.

Řada vzpomínkových předmětů

Vedle desítek unikátních fotografií expozici v prostorách Národní galerie tvoří i hráči zapůjčené medaile či dresy, originální Haškova gólmanská výstroj, Jágrova a Svobodova hokejka nebo předměty z Hlinkovy pozůstalosti. Ať už jeho rukou psaná soupiska, trenérský notýsek či porcelánový slon, který se během turnaje stal maskotem týmu.  K vidění bude i puk ze semifinálového zápasu s Kanadou nebo obraz malovaný Ivanem Hlinkou, který sám nazval „Klaun". Atmosféru turnaje dokreslují i dobové japonské noviny.

Na panelech budou umístěny nejen fotografie Jiřího Koliše, ale i snímky, které v zákulisí, kam se nedostali ani oficiálně akreditovaní fotografové, pořídil manažer mužstva František Černík.„Věřím, že se dočkáme i dalších zlatých olympiád, ta naganská však navždy zůstane první, a tedy nejpamátnější. Jsem rád, že budeme moci poděkovat všem, kdo se o historicky největší úspěch našeho hokeje zasloužili," dodává Král.

Veřejnosti bude kompletní výstava ve Veletržním paláci zdarma přístupná pouze v neděli 24. února, a to od 10 do 18 hodin. V pondělí se expozice, ale už bez dobových předmětů a memorabilií, přestěhuje do Paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze, kde bude pro veřejnost otevřena až do 17. března 2013. V průběhu roku 2013 bude ještě k vidění na extraligových stadiónech v různých městech České republiky.

Olympijští vítězové z turnaje v Naganu 1998
Hašek (Čechmánek, Hnilička) – R. Hamrlík, F. Kučera, L. Procházka, P. Svoboda, Šlégr, Šmehlík, Špaček – Beránek, Čaloun, Dopita, Hejduk, Jágr, Lang, Moravec, Patera, M. Procházka, Reichel, Ručinský, V. Růžička, M. Straka.

Reklama

Související témata:
Vernisáž