Hlavní obsah

OBRAZEM: Hokejisté si v Praze připomněli historický úspěch z Nagana

Praha

Většina členů zlatého týmu z olympijských her v Naganu 1998 si v sobotu v Praze připomněla největší úspěch v dějinách českého hokeje. Na slavnostní vernisáž fotografií do Veletržního paláce přišlo sedmnáct z třiadvaceti hráčů, kteří se před patnácti lety na slavném triumfu na "turnaji století" podíleli. Přítomna byla i velká část realizačního týmu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hrdinové z Nagana po 15 letech: zleva R. Čechmánek, J. Beránek, L. Procházka, M. Procházka, D. Hašek, P. Patera, D. Moravec, R. Šmehlík, R. Reichel, F. Kučera, J. Špaček, J. Čaloun, M. Ručinský, J. Šlégr, R. Lang, V. Růžička a M. Straka.

Článek
Fotogalerie

"Kousek za námi je vystavena Slovanská epopej, což je do určité míry symbolické. Tohle je taky to nejblyštivější a nejlepší z historie českého hokeje," uvedl místopředseda Českého svazu ledního hokeje Petr Bříza.

Na akci, kterou se svazem uspořádal Český olympijský výbor, nedorazili Jaromír Jágr, Roman Hamrlík a Milan Hejduk, kteří stále působí v NHL. Jiří Dopita se soustředí na play off prvoligové Olomouce a z pracovních důvodů se omluvil i střelec zlatého gólu ve finále Petr Svoboda. Povinnosti u reprezentace do 17 let zabránily v účasti Milanu Hniličkovi.

Ještě před vernisáží zašli olympijští vítězové na olšanský hřbitov na hrob tragicky zesnulého trenéra Ivana Hlinky.

"Za mužstvo bych chtěl poděkovat všem, kteří se na organizaci podíleli a umožnili nám se zde sejít a připomenout si okamžiky, které jsme před patnácti lety prožili ve vzdáleném Naganu a poté i tady na Staroměstském náměstí," uvedl ve Veletržním paláci brankář Dominik Hašek, hlavní hrdina turnaje. "Pro nás to byl nezapomenutelný okamžik, o kterém jsme snili, ale až spolu jsme to dokázali a mohli ho prožít," uvedl Hašek.

Všichni hokejisté převzali zlaté repliky olympijských dresů, dostali pamětní medaile a otiskli své ruce na speciální velkoformátovou fotografii zachycující ceremoniál předávání zlatých medailí. Obraz by měl být v budoucnosti umístěn do Síně slávy českého hokeje.

Součástí vernisáže byla i dražba fotografií ve prospěch Fondu Ivana Hlinky. Pět fotografií Jiřího Koliše, jehož snímky byly v Národní galerii vystaveny, bylo vydraženo za 125.000 korun.

Reklama