Hlavní obsah

Hokejovou reprezentaci straší začátek NHL

PRAHA

Stín komplikací v případě, že se v noci z úterý na středu dohodne v zámoří začátek NHL, se vznášel nad pondělním srazem hokejové reprezentace před moskevským turnajem Rosno cup. Trenéři jsou však podle svých slov i na tuto variantu připraveni. Šestice hráčů ze současného kádru má podepsanou smlouvu v NHL a v případě, že výluka skončí, museli by se podřídit přání zaměstnavatelů.

Článek

"Podobný problém by řešily i ostatní týmy. Budeme čekat na telefonu, víme, že ta situace může nastat. To by náš odlet vypadal trochu indiánsky," hořce se pousmál generální manažer reprezentace Zbyněk Kusý. Klubům NHL z reprezentantů patří Radek Martínek, Tomáš Kaberle, Martin Škoula, Václav Nedorost, Radim Vrbata a Aleš Hemský.

Šestice z Moravy se přidá dnes

Nelehkou premiéru na postu hlavního kouče reprezentace by tak měl Radim Rulík. "Mám v hlavě hráče, které bychom potom museli obvolávat," byl připraven na krizovou variantu. "Nevím, co by se stalo, ale určitě bychom neletěli do Ameriky hned ve středu," nedělal si s případným povoláním do klubu starosti jeden z těch, kterých by se start NHL týkal, útočník Radim Vrbata.

Rulík v Praze přivítal 21 hokejistů, šestice z moravských celků se k týmu připojí až dnes ve Frýdku-Místku, kde reprezentaci čeká přátelský duel s Bělorusy. "Ještě nechci oznamovat, kdo pojede do Moskvy, počkám až, jak na tom bude tým zdravotně po zápase," plánoval Rulík, jenž zatím musel pro zranění z nominace vyřadit brankáře Svobodu, obránce Fischera a útočníky Burgra, Balaštíka a Martina Erata a místo nich nominoval gólmana Pince a forvardy Hornu, Ludvíka a Romana Erata.

Dnešní utkání s Bělorusy určitě vynechají Hejda a Hořava, kteří doléčují zdravotní neduhy z ligových soutěží. "Sestavu ovlivní i to, že někdo hrál ještě v neděli, zatímco jiní nastoupili naposledy ve čtvrtek," vykládá Rulík.

O soupeři toho kouč Rulík mnoho neví

Bělorusové, pro něž je utkání ve Frýdku-Místku zastávkou při cestě na turnaj do polské Krynice, přivezli kádr sestavený jen z hráčů domácí soutěže. Největšími hvězdami jsou obránce Makrickij a útočníci Galčenjuk či Pankov, kteří si zahráli semifinále olympiády v Salt Lake City.

Mužstvo, tvořené především hráči z Minsku a Gomelu, ze střídačky povede trenér Varivončik, neboť státní kouč Zacharov chystá reprezentaci pro MS dvacetiletých. "Moc toho o nich nevím, jen jsem si prohlédl soupisku. Je třeba se zaměřit na vlastní hru," dodává Rulík.

Reklama