Hlavní obsah

Martínek nelituje, že hraje jen první ligu

MOSKVA/PRAHA

Z trojice hráčů z NHL tahajících od začátku sezóny českobudějovický klub zpět mezi extraligovou elitu si obránce Radek Martínek na svůj návrat do reprezentace musel počkat nejdéle. Václav Prospal s Radkem Dvořákem se dočkali už na finském turnaji, Martínek si pozvánku mohl vyzvednout až před prosincovým pohárem Rosno. Přesto si v rozhovoru pro deník Právo nestěžuje.

Foto: ČTK

Radek Martínek (vpravo) v NHL nastupoval v dresu New Yorku Islanders.

Článek

Českobudějovické trio by si pravděpodobně zahrálo spolu na Karjala cupu kompletní, jenže Martínkův vstup do prvoligové sezóny zbrzdila zlomenina prstu z utkání s Ústím nad Labem a v době turnaje Karjala se teprve pozvolna opět začínal zapojovat do hry. "Tolik mě nemrzelo, že jsem nejel, byl jsem rád, že vůbec zase hraju," vrací se ve vzpomínkách o více než měsíc zpět.

V první lize často hokejisté nahrazují technické nedostatky silou, a tak o nebezpečné zákroky není nouze. "Blbé by bylo, kdybych se zranil a NHL začala," uvědomuje si Martínek riziko angažmá v českobudějovickém klubu. "Ale na to nesmím myslet," zdůrazní po chvíli.

Každý soupeř se proti nim snaží vytáhnout

Ani po zranění ruky však rodák z Havlíčkova Brodu nezapochyboval, že prvoligový klub byl dobrou volbou. "S tím se musí počítat. Hraje se víc do těla. Každý tým, každý hráč se proti nám chce vytáhnout, chodí do nás jednou tolik, co do ostatních hráčů," přidává svůj postřeh.

Kvůli reprezentační pozvánce nastoupil Martínek v první lize naposledy v sobotu, úterní 31. kolo musel vynechat. "Ale mám informace, vím, že Venca Prospal dal hattrick, tak bych mu chtěl pogratulovat," připomene vydřené vítězství svého klubu 4:2 v jihočeském derby nad Pískem.

Zdá se, že budějovickou suverenitu v první lize nemůže nic ohrozit. Snad jen start NHL... "Přemýšlím o tom. Kdyby začala sezóna, budou to mít kluci hodně těžké," uvědomuje si Martínek. Spolu s ním by totiž do zámoří mohli zmizet i brankář Roman Turek, nová obranná posila Stanislav Neckář, kanadský bek Andrew Ference a Prospal s Dvořákem.

Zlaté vzpomínky

V úterý proti Bělorusku oblékl reprezentační výstroj poprvé od roku 2001, na svůj dlouho poslední zápas ale určitě nezapomene. Ve finále mistrovství světa v Německu byl u výhry nad Finskem, která českému týmu zajistila zlaté medaile. Pak přišel odchod do zámoří, kde Martínek zůstává věrný mužstvu New York Islanders.

Z mezinárodního hokeje tak na dlouho vypadl. "Sám jsem zvědavý, jestli se nějak změnil. K horšímu asi ne, snad budu stíhat," přemítá osmadvacetiletý hokejista. "Je příjemné být zase v reprezentaci, je tu dobrá parta," pochvaluje si dvojnásobný mistr světa.

V kádru na zlatém šampionátu před třemi lety byl i František Kaberle, v současné reprezentaci se Martínek potkává s jeho bratrem Tomášem. Ve Frýdku-Místku spolu vytvořili obrannou dvojici a zdá se, že jim spolupráce vydrží i pro duely Rosno cupu.

Reklama

Související témata: