Hlavní obsah

Rulík: Hůř než s Finy mi bylo v Plzni

MOSKVA/PRAHA

Debut na pozici hlavního kouče reprezentace má za sebou Radim Rulík. Karlovarský lodivod si v rozhovoru pro deník Právo pochvaluje ofenzívu mužstva, přestože v závěrečném duelu turnaje proti domácímu Rusku Češi gól nevstřelili. Rulíka potěšili i mladí hráči, kteří se na mezinárodní scéně neztratili.

Foto: PRÁVO

Radim Rulík

Článek

Máte za sebou svůj první turnaj coby šéf reprezentační lavičky, co vás nejvíce potěšilo? Ofenzíva mužstva, protože jsme dokázali střílet branky a směrem dopředu jsme nepředváděli špatný hokej.

A co vás zklamalo? Mrzí mě, že jsme ani jeden z těch dobře rozehraných zápasů nedotáhli do tříbodové výhry. I když možná pro hráče i pro nás trenéry je dobře, že se to stalo a poučíme se z toho.

Před turnajem jste tvrdil, že nervózní nebudete, nedolehlo to na vás ani před samotnými utkáními? Ne, nebyl jsem nervózní, protože Bělorusy jsme přejeli, v prvních dvou zápasech jsme vždy dokázali jít do vedení 3:1 a 4:1 a za těchto stavů trenéři nebývají ve stresu. A když se ty zápasy lámaly, šlo to tak rychle, že žádná nervozita nestačila přijít.

Kdo konkrétně pro vás byl nejpříjemnějším překvapením turnaje? Nechci jmenovat jednotlivce, ale mladíci jako Vrbata, Nedorost a Hemský se prezentovali solidními výkony. I zkušenější hráči jako Hlinka nebo Vlasák v první formaci nezklamali.

Byl moment, kdy v sobotu Finové srovnali na 4:4, nejhorším okamžikem vaší trenérské kariéry? Kariéry ne, ale na turnaji určitě.

Který byl ten nejhorší v kariéře? To si vzpomínám úplně přesně. Když jsem stál v Plzni na lavičce při semifinále play off se Spartou a Dušan Salfický pustil Kverkovo nahození od půlky několik vteřin před koncem.

Mužstvu se nedařily přesilovky, proměnilo za celý turnaj jedinou ze třinácti... Na jejich nácvik nebylo moc času. Sešli jsme se v pondělí večer, v úterý hráli zápas, ve středu cestovali a pak měli tři zápasy ve čtyřech dnech. Podle toho ty přesilovky vypadaly.

Skóre třetích třetin českého týmu na turnaji je 1:5, byl i tady problém v únavě? Asi docházely síly, ale na to byste se museli zeptat hráčů.

Jak často jste byl během turnaje v kontaktu s Vladimírem Růžičkou? Já nebo Ondřej Weissmann jsme s ním mluvili každý den.

Takže i po utkání z Finy. Co vám říkal? Že to nebylo špatný. Já mu odvětil, že takové zápasy se mají vyhrát. A on, že to tedy mají.

Krátce před turnajem jste byl jmenován hlavním trenérem Karlových Varů, jak dlouho vám potrvá, než se přeorientujete na roli klubového kouče? Na to se mě zeptejte za týden. Všechny poznatky z tohoto turnaje vyhodnotím a předám Vláďovi Růžičkovi a tím pro mě tenhle turnaj končí a začnu se připravovat na klubový hokej.

Reklama

Související témata: