Hlavní obsah

Ve tváři jeho malého synka pořád vidím Honzu Marka, přiznal dojatý Novotný

Jindřichův Hradec

Ve svém rodném městě odehrál Jiří Novotný jubilejní 100. utkání v národním týmu. Navíc hokejovou reprezentaci při její premiéře na ledě v Jindřichově Hradci vedl v roli kapitána.

Foto: David Veis, ČTK

Vdova Lucie Marková se synem Janem v Jindřichově Hradci, kde byl před utkáním Euro Hockey Challenge mezi Českou republikou a Lotyšskem pojmenován tamní stadión po zesnulém hokejistovi Janu Markovi. Vpravo útočník Jiří Novotný.

Článek
Fotogalerie

„Pro mě bylo docela pikantní, že jsem si zahrál tam, kde jsem s hokejem začal. Nejdůležitější pro mne ale bylo, že před zápasem byl stadión pojmenovaný po dalším rodákovi Honzovi Markovi, což je výborná věc pro trvalé připomenutí jeho památky," vzpomínal na oběť leteckého neštěstí ze září 2011 v Jaroslavli.

„Když jsme pak stáli na modré čáře při hymně a viděl jsem Honzu na obrazovce, docela to se mnou zacloumalo a při prvním střídání jsem ani nevěděl, že se už na ledě hraje. Moje myšlenky byly někde jinde. Všichni jsme to měli v hlavě, že hrajeme tak trochu i za Honzu Marka a chtěli to i pro něj vyhrát," tvrdil Novotný.

Obdiv vdově po zesnulém spoluhráči

Byla to pro všechny hodně emotivní chvilka, když se připomněl tragicky zesnulý mistr světa z roku 2010. Novotný  obdivoval vdovu Lucii Markovou, že v náručí s téměř dvouletým synem dokázala poděkovat divákům i hodit slavnostní buly. „Řekla to moc hezky. Neumím si ani představit, jak silná je pořád ještě její bolest, ale mluvila moc hezky. Já navíc ve tváři malého Honzíka vidím pořád toho velkého," emotivně líčil Novotný.

Také ho potěšilo, že zápas měl skvělou atmosféru. „Hnal nás plný zimák, z toho jsem měl velikou radost, že byl takový zájem o lístky. Já sám jich pro rodinu a přátele sháněl snad padesát," přiznal Novotný, pro nějž nebylo snadné po hokejové stránce chytit rytmus po šestitýdenní zápasové pauze.

Novotný: Lotyši hodně kousali

První dva české góly obstaral jeho spoluhráč ze Lva Petr Vrána. „Bylo trochu znát, že jsme dlouho nehráli. Lotyši hlavně ve druhé části hodně kousali, ale nakonec jsme je dokázali udolat," vyprávěl útočník.

Vítěznou branku obstaral 129 vteřin před koncem v reprezentaci debutující Karel Kubát „Najel jsem si z druhé vlny a trefil se. Ani neumím popsat ten svůj pocit. V hledišti byla hlava na hlavě, super atmosféra. Puk mám schovaný," tvrdil 24letý litvínovský obránce po své premiéře v českém dresu. „Ani jsem z toho nebyl nějak nervózní. Bylo dobře, že se nám povedl začátek, ale když jsme ve druhé části polevili, Lotyši do toho hodně kopli a museli jsme se o tu výhru pořádně poprat," doplnil Kubát.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články