Hlavní obsah

Junioři po výhře nad Švýcary míří do čtvrtfinále

PRAHA

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa hráčů do dvaceti let Švýcarsko 5:2 a jsou krůček od postupu do čtvrtfinále. Vzít jim ho může už jen teoreticky překvapivá výhra Švýcarů o tři branky nad Ruskem a zároveň porážka se Spojenými státy. Český tým získal v americkém Grand Forks rozhodující náskok mezi 35. a 37. minutou po famózním sólu Michaela Frolíka a další trefě kapitána Petra Vrány.

Článek

Při vědomí, že porážka by mohla znamenat nepříjemný boj ve skupině o udržení, začal český výběr lépe a hned v šesté minutě se ujal vedení. Po kombinaci druhého útoku pronikal před švýcarskou branku Hluchý a v tísni stačil puk zvednout pod horní tyč. V polovině úvodní části šli pykat postupně Gulaši a Červenka, ale Švýcaři ani 33 sekund trvající výhodu dvou hráčů v poli nevyužili.

Jak dopadnou čeští junioři na mistrovství světa?
Hlasujte v anketě na konci článku!

V úvodu druhé části střílel vedle Vrána a své odvážné průniky neproměnili ani Šmíd a Borovanský. Na druhé straně skvěle zasáhl proti Schulerovi gólman Schwarz a Ehrensperger nezamířil přesně. V 34. minutě však tým Jakoba Köllikera unikl do přečíslení tří na jednoho, které vyřešil Hürlimann sám přesnou střelou.

Z nerozhodného stavu se však Švýcarsko radovalo jen 42 sekund. Své umění předvedl nejmladší hráč turnaje Michael Frolík, který se po překrásném úniku z vlastní obranné třetiny protlačil až před brankáře Toblera a zasunul puk do branky. V 37. minutě byl potřetí v utkání vyloučen Gulaši, ale spoluhráči mu pobyt na trestné lavici zpříjemnili. Při hře čtyř proti čtyřem vybojoval puk v útočném pásmu Olesz a kapitán Vrána vstřelil svůj třetí gól na turnaji.

Náskok zvýraznil v 47. minutě znovu první český útok a po spolupráci celé trojice zakončoval Kvapil. Čtyřbrankové vítězství, které by znamenalo stoprocentní jistotu účasti ve vyřazovacích bojích, však čeští hokejisté neuhráli. Hned za 43 sekund totiž odpověděl znovu Hürlimann.

V 56. minutě sice Tůma tvrdou střelou rozvlnil síť za Toblerem, ale sudí Rönn odpískal Oleszův faul na švýcarského gólmana. Konečný stav stanovila třicet sekund Oleszova třetí trefa na turnaji. Oslava českých hráčů na ledě bezprostředně po utkání naznačila, že berou postup do bojů o medaile jako jistou věc.

Česká republika - Švýcarsko 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Hluchý (Kašpar, Petružálek), 35. Michael Frolík (Gulaši), 37. Vrána (Olesz), 47. Kvapil (Olesz, Vrána), 60. Olesz (Kvapil) - 34. Hürlimann, 47. Hürlimann (Schuler, Von Gunten). Rozhodčí: Rönn (Fin.) - Karlberg (Švéd.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 8259.
Česká republika: Schwarz - Šmíd, Šmach, Bolf, Gulaši, R. Polák, Tůma - Kvapil, Vrána, Olesz - Kašpar, Petružálek, Hluchý - Borovanský, Červenka, Köhler - Hrdel, M. Polák, Michael Frolík. Trenéři: Hadamczik a Trličík.
Švýcarsko: Tobler - Furrer, Von Gunten, Diaz, D. Schnyder, Haldimann, Birbaum - Wick, Ehrensperger, Stancescu - Käser, Romy, Benoit - Debrunner, Walker, Bieber - F. Schnyder, Schuler, Hürlimann. Trenéři: Kölliker a Ritsch.

Reklama

Související témata: