Hlavní obsah

Američané berou proti Čechům jen vítězství

NEW YORK

Další mimořádně těžký zápas čeká českou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa ve Spojených státech. Po zápase s Ruskem se tentokrát v noci ze čtvrtka na pátek postaví proti domácím hvězdám, jenž si hodlají nutně spravit chuť po šokující prohře s Běloruskem. Američané hodlají za každou cenu zvítězit, aby se v další fázi turnaje vyhnuli supersilné Kanadě.

Článek

Pokud Američané český výběr porazí, mají jisté vítězství ve skupině. Jejich případné první místo by totiž mohli ohrozit jen Rusové, s nimiž má ale tým USA lepší vzájemný zápas. Navíc vyhrát skupinu A znamená vyhnout se Kanadě, která má nejlepší juniorské mužstvo za posledních deset let a má už téměř jisté prvenství ve skupině B.

Jak dopadne zápas USA - Česko?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Američané jsou ještě trochu v šoku z porážky s Běloruskem, týmem, který Češi roznesli jednoznačně 7:2. To je pro americký tým dostatečným varováním. Na druhou stranu američtí mladíci zase porazili Rusko, s nímž si Češi poradit nedokázali.

Američané se obávají Schwarze a Frolíka

Ze soupisky české reprezentace pak renomovaný americký komentátor listu USA Today Kevin Allen vyzdvihuje kvality brankáře Marka Schwarze a útočníka Rostislava Olesze, sedmého hráče posledního draftu. Za pozornost podle Allena stojí rovněž teprve šestnáctiletý Michael Frolík, jenž dokáže držet krok s hráči o více jak dva roky staršími.

Domácí budou hodně spoléhat na Phila Kessela a nejlepšího střelce týmu Drew Stafforda. Naopak se zřejmě budou muset obejít bez útočníka Chrise Bourquea, syn slavného otce má po zápase s Běloruskem problémy s kolenem. Nejistý je i start obránce Casey Borera, jenž kvůli nemoci nenastoupil už v posledním zápase.

Brankáři proti Bělorusku vyhořeli

Američané se chtějí vyvarovat několika chyb, především by se měli dát dohromady oba brankáři. Cory Schneider proti Bělorusku inkasoval tři branky ze sedmi střel, Al Montoya zase dostal gól z dvaceti metrů. "Musíme se ze zápasu s Bělorusy poučit. S Čechy už zkrátka nemůžeme dopustit porážku," řekl Montoya, loni nejužitečnější hráč šampionátu.

Více odpovědnosti by na svá bedra měli vzít i útočné hvězdy týmu, které se nechaly ukolébat vítězstvím nad Ruskem a v posledních zápasech se zase tak výrazně neprosazovaly. Bez chyby není ani hra obrany, která nechává soupeřům až příliš prostoru na vytváření gólových šancí.

Ve vzájemné bilanci zápasů mezi USA a samostatnou Českou republikou má nepatrně navrch zámořský tým. Ze dvanácti zápasů šest vyhrál, Češi mají o jedno vítězství méně. Jednou se oba soupeři rozešli nerozhodně.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko