Hlavní obsah

Americké hvězdy zaskočil náhradník Koutský

GRAND FORKS

Čeští hokejisté porazili na juniorském mistrovství světa úřadující šampiony z USA 3:1a velkou zásluhu na vítězství měl brankář Vladislav Koutský, který si připsal 38 úspěšných zákroků. "Odvedli jsme znovu výborný výkon, který korunoval brankář Koutský. Chytal opravdu famózně," řekl po zápase trenér Alois Hadamczik pro internetový server hokej.cz.

Článek

O nasazení pardubického brankáře, který v letošní sezóně oblékal dres Třince i prvoligové Opavy, uvažoval reprezentační kouč podle svých slov již delší dobu. "Každý trenér má cítění, které hráče dát na led, koho v pravý čas nasadit. Marek Schwarz byl na turnaji výborný, ale potřeboval si před play off odpočinout. Také proto jsme rozhodli, že půjde chytat Koutský. Během sezóny prokázal kvality, on i Jakub Čech jsou kdykoli připraveni," vysvětlil Hadamczik.

Olesz: Moc jsme chtěli Američany porazit

O první gól českého celku se postaral útočník Rostislav Olesz, který patři k nejlepším hráčům závěrečného utkání základní skupiny A. "Šli jsme do toho naplno. Na mistrovství světa to ani jinak být nemůže. Porazit Američany v jejich prostředí - to byla skutečně velká výzva. Povedlo se nám to, máme pochopitelně radost. Fyzicky bylo utkání hodně náročné, před play off jsme si zvedli sebevědomí," uvedl útočník pražské Sparty, který startoval i na loňském MSJ.

Podle Olesze hnalo mladé české hokejisty do útoku i vědomí, že kdyby prohráli, zakončili by základní část pouze s výhrami nad Bělorusy a Švýcarskem. "To jsme nechtěli. Takhle můžeme říci, že jsme zdolali silného protivníka," připomněl nejzkušenější útočník týmu. Nic na tom nezměnila ani skutečnost, že Češi již před začátkem duelu věděli, že postupují do další části turnaje a nemohou přitom skončit na prvním místě a hrát až semifinále. Rusové, kteří Hadamczikovy svěřence ve vzájemném utkání porazili, totiž v předchozím zápase porazili Švýcarsko.

Konečně se trefil i Kašpar

Až ve čtvrtém utkání se do listiny střelců zapsal Lukáš Kašpar. "Jsem rád, že to vyšlo zrovna proti Americe. Vlastně to ani nebyla pořádná střela, spíš taková 'haluz'. Zkoušel jsem to poslat Montoyovi na pravačku, ale puk letěl doleva. Naštěstí spadl do brány," smál se dlouhovlasý útočník juniorů Ottawy.

Podle odchovance litvínovského hokeje bylo pro vývoj souboje s Američany nejdůležitější, že Češi přidali hned v úvodu druhé části gól na 2:0. "Kdyby se skóre vyvíjelo opačně, soupeř by hrál určitě jinak. Od poloviny zápasu na nás Američané nastoupili, závěr měli drtivý. Ale my naštěstí vydrželi," pochvaloval si Kašpar.

Reklama

Související témata: