Hlavní obsah

Po roce další Světový pohár?

GRAND FORKS

Stejně jako loni v září, i letošní sezónu by mohl zahájit turnaj největších hokejových velmocí. Představitelé předních zemí po úspěchu loňské akce projevili zájem uspořádat podobný turnaj a už o tom intenzivně jednají. Celý projekt má zatím pracovní název Kanadský pohár.

Článek

"Návrh vznikl už dřív a poté ho připravovala pracovní skupina. Na schůzce v Thief River Falls jsme si řekli další detaily. Definitivně jasno by mělo být zhruba za necelé tři týdny v Petrohradě, kde se znovu sejdeme během turnaje Super Six," uvedl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban pro server hokej.cz.

Jeden ze dvou základních turnajů by se měl uskutečnit v září v České republice pod hlavičkou tradičního Poháru České pojišťovny. Na něm by se představily vedle domácí reprezentace týmy Ruska, Finska a Švédska. V zámoří by se poté utkaly Kanada, USA, Slovenska a Německa.

Hrací systém by byl podobný jako v případě SP. Dvojice nejlepších by postoupila do semifinále, které by se stejně jako finále uskutečnilo za Atlantikem. Tentokráte by se však hrálo i o třetí místo.

Příprava na olympiádu

Celá akce by podle zástupců všech stran mohla posloužit jako vhodná příprava na olympijské hry 2006 v Turíně. V případě, že by byla zrušena letošní sezona NHL, mohl by turnaj nejlepších hokejistů také přilákat fanoušky zpět na zámořské stadiony. Kanada a USA mají navíc podle Urbana zájem o těsnější kontakty s evropským hokejem.

I proto se Kanaďané již nyní dohodli s účastníky tradiční série Euro Hockey Tour, že před každým turnajem sehrají s jedním z nich přátelské utkání. "Chceme podepsat dvou- až tříletý kontrakt, v němž budou přesně stanoveny počty zápasů a konkrétní termíny. Také my jsme přesvědčeni, že vzájemné kontakty se zámořím našemu hokeji prospějí," řekl Urban.

Reklama