Hlavní obsah

Ustrašení junioři favorita z Kanady neporazili

Přílišný respekt byl podle českých hokejistů jedním z důvodů, proč se jim v semifinále juniorského mistrovství světa v americkém Grand Forks nepodařilo porazit favorizovanou Kanadu. Češi za dvě třetiny nepředvedli v útoku zcela nic a hlavní aspiranty na titul vážněji prověřili až ve třetí třetině poté, co Rostislav Olesz snížil v oslabení na 1:3. Stav skóre se pak ale již nepohnul žádným směrem.

Článek

Olesz vstřelil v pátém zápase na turnaji již šestý gól, podle oficiálních statistik má ještě o jeden více. Proti Kanadě se prosadil v rychlém brejku, kdy střelou zakončil přečíslení dva na jednoho. "Původně jsem měl v úmyslu nahrát, ale pak jsem raději vystřelil. Po tom gólu jsme se zvedli, jenže k další změně skóre se už nedostali," řekl útočník pražské Sparty internetovému serveru hokej.cz.

Zatím třetího nejproduktivnějšího hráče šampionátu mrzelo, že český tým nehrál aktivněji. "Trenér nám to zdůrazňoval. Vždycky záleží na hráčích, jak se k tomu postaví. Teď už o tom ale nemá cenu spekulovat. Musíme hodit semifinále za hlavu a připravit se na poslední zápas. Proti Američanům půjde o bronz, chceme vyhrát," řekl Olesz bojovně. Obhájci titulu ve druhém semifinále prohráli s Ruskem 2:7.

Čeští hokejisté prohráli s Kanadou i v semifinále loňského šampionátu. "Letos mají lepší tým než před rokem. My teď nedostali takový příděl, ale stejně jsme podlehli. Finále nám uteklo, úplně spokojeni být nemůžeme," uvedl jeden z pamětníků minulého souboje obránce Ladislav Šmíd.

Kanada tentokrát tolik netlačila

Kanada si tentokrát nevytvořila tak drtivý tlak, přesto české hráče duel hodně bolel. "Kanaďané dohrávali souboje, chodili před brankoviště. V tomhle byli hodně nepříjemní. Nejnebezpečnější byl asi útok Perry, Bergeron, Crosby. Hráli spíš evropsky, hodně si nahrávali," poukázal liberecký obránce na elitní formaci, která se proti Česku podepsala pod jeden ze tří kanadských gólů.

Šmíd stejně jako někteří další hráči říkal, že Kanadě pomohla častá vyloučení českých hokejistů. Hlavně v první a druhé třetině. "Některé fauly si rozhodčí vymyslel. Kanada dostala přesilovky a v nich skórovala," řekl Šmíd.

Kapitána Petra Vránu spíše mrzelo, že on ani jeho spoluhráči výrazněji neprověřili kanadského brankáře Jeffa Glasse. "Za dvě třetiny jsme vystřelili jen čtyřikrát, což je málo. Přitom jejich gólman není nic moc. Ne že by byl špatný, ale v konkurenci s beky a útočníky mají Kanaďané tento post nejslabší," tvrdil Vrána.

Nejlepším českým hráčem duelu byl vyhlášen brankář Marek Schwarz, který si připsal 39 úspěšných zákroků. Poprvé inkasoval v závěru první třetiny, těsně po skončení početní výhody soupeře. "Carter dostal puk z levé strany a natlačil se do brankoviště. Škoda, kdybychom udrželi nulu do první přestávky, mohlo to vypadat jinak," litoval bývalý hráč pražské Sparty, který působí v kanadském Vancouveru.

Výsledek ovlivnily přesilovky

Řadu dalších velkých šancí však Schwarz zlikvidoval a hlavně jeho zásluhou český tým neprohrál výrazným rozdílem jako ostatní soupeři Kanady na turnaji. "Kanaďané mají výborné hráče, kteří chodí před bránu. Umí se tam natlačit, jsou nebezpeční v dorážkách. Všechno hrnou do brankoviště, je to proti nim hodně těžké. Jsou jako berani," řekl Schwarz.

Trenér Alois Hadamczik po zápase uznal, že soupeř postoupil do finále zaslouženě. "Musíme uznat, že Kanada má skutečně vynikající tým. Všechny řady jsou vyrovnané. Všem soupeřům dávala sedm až devět gólů a také v semifinále vyhrála zaslouženě. Nás samozřejmě porážka mrzí, ale takový je život," řekl kouč.

Podle Hadamczika se na výkonu jeho svěřenců projevil i fakt, že k semifinále nastoupili necelých 24 hodin po čtvrtfinálové výhře nad Finskem. "Mnohem víc ale naši hru ovlivnila častá vyloučení. Rozhodčí nás poslal na trestnou lavici hned v úvodu první třetiny, hráli jsme dlouho v oslabení. A síly nám samozřejmě ubývaly," řekl Hadamczik.

I on musel konstatovat, že čeští hráči nebyli dlouho směrem dopředu moc nebezpeční. "Útočníci nedokázali podržet kotouče na hokejkách, snadno jsme je ztráceli. V některých situacích jsme neměli síly k zakončení, počet střel na branku měl být vyšší," uvedl Hadamczik pro hokej.cz.

Utkání o třetí místo, repríza souboje ze základní skupině, kde Česko porazilo USA 3:1, se v Grand Forks uskuteční v úterý od 22:30 SEČ.

Reklama