Hlavní obsah

Hadamczik si medaile váží, ale nepřeceňuje ji

PRAHA

Trenér Alois Hadamczik dovedl dvakrát za sebou českou hokejovou reprezentaci do dvaceti let do semifinále mistrovství světa. Až letos se ale dočkal medaile. Jeho svěřenci porazili v utkání o bronz obhájce prvenství ze Spojených států 3:2 v prodloužení a vylepšili loňské čtvrté místo. Za satisfakci to však kouč nepovažuje.

Foto: Internet

Trenér juniorské reprezentace Alois Hadamczik

Článek

"To asi nebude správné slovo. Tak bych to nenazval. Letos to dopadlo lépe, povedl se nám poslední zápas. V tom je největší rozdíl," uvedl Hadamczik v rozhovoru pro internetový server hokej.cz.

Spokojen po druhé turnajové výhře nad obhájci prvenství ale byl. "Dostat se na stupně vítězů, to je v této konkurenci skutečně mimořádně obtížné. Hodně hráčů máme v kanadských juniorských ligách, nezbýval takový prostor, abychom s nimi mohli delší dobu pracovat. Pro český hokej je tenhle výsledek jednoznačně úspěchem," tvrdil kouč.

Zásluhu na triumfu v posledním zápase měl podle něj zejména kompaktně fungující tým, který opět podržel výborný brankář Marek Schwarz. "Všichni pracovali na sto procent, vlastně jsme tady prohráli jen dvakrát. Poprvé ve skupině s Ruskem, ten zápas se nám nepovedl. A podruhé v semifinále s Kanadou," připomněl Hadamczika.

Na utkání s Kanadou mám svůj názor

Ještě s odstupem jej mrzelo, že jeho tým byl proti pozdějším šampiónům a suverénům turnaje moc často vylučovaný. I přesto s Kanaďany odehrál nejvyrovnanější zápas ze všech a jako jediný inkasoval pouze třikrát. "Na toto utkání mám svůj názor. Na druhou stranu, zase jsme dvakrát porazili Ameriku v jejich domácím prostředí. To je pro naše hráče vynikající vizitka," podotkl Hadamczik.

Je si však vědom, že o úspěšnosti turnaje rozhodlo zejména čtvrtfinálové utkání proti Finsku. Kdyby Češi prohráli, byl by turnaj hodnocen záporně. "Já, kolega Trličík i všichni členové realizačního týmu jsme věřili, že jsme vybrali nejlepší hráče. Podle momentální formy i všech objektivních příčin. Osobně si medaile vážím, ale ani bych ji nepřeceňoval. Každopádně to byl pro celé mužstvo nádherný zážitek," řekl reprezentační trenér.

Za nejtěžší zápas na turnaji označil Hadamczik duel se Švýcarskem v základní skupině. Jeho tým předtím prohrál s Ruskem a k postupu do další fáze turnaje musel vyhrát. "Proti Švýcarům to nebylo těžké ani tak z hlediska herního, jako spíš z pohledu psychologického. Povedlo se nám to, tým se uklidnil a pak předvedl dobré výkony. Samozřejmě složité bylo také čtvrtfinále. Kdybychom prohráli, cesta k medaili je zavřená," řekl.

Oběma trenérům končí po tomto šampionátu smlouva s Českým svazem ledního hokeje. Hadamczik podle svých slov zatím neumí říci, zda by chtěl na střídačce dvacítky pokračovat. "Na to zatím nedokážu odpovědět. Je krátce po úspěchu, musím si to promyslet. Neříkám ano ani ne," dodal pro hokej.cz.

Reklama