Hlavní obsah

Ševc nemůže na MS kvůli daním, Hadamczik se rozloučil se Svačinou a Romanem

Aktualizováno

Na České hokejové hry, které se uskuteční v Brně od 25. do 28. dubna a budou pro domácí reprezentaci posledním zápasovým testem, Alois Hadamczik z aktuálního kádru národního týmu nevezme útočníky Ondřeje Romana a Vladimíra Svačinu. Bohužel nemůže počítat ani s obránce Martinem Ševcem ze švédského mistrovského celku Skelleftea, jenž se z osobních důvodů musel omluvit a do přípravy na MS se nezapojí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Alois Hadamczik (vlevo) a Slavomír Lener během utkání Euro Hockey Challenge se Slovenskem.

Článek

Důvod Ševcovy absence je přitom docela kuriózní. „Ve Švédsku totiž hrál na daňovou úlevu, což podle tamního zákona znamená, že v zemi mohl zůstat jen na určité období. Překvapilo nás to, ale nechali jsme si ověřit i u místních finančních poradců, že kdyby se tam teď při mistrovství světa vrátil, musel by zaplatit čtyři milióny švédských korun," vysvětluje Hadamczik s tím, že Ševc je v situaci, že nemůže do Švédska přijet ani na dovolenou.

Trenérovi teď zůstalo v přípravě 26 hráčů, na posledním podniku Euro Hockey Tour lze přitom využít až 27 hokejistů. „Ještě určitě chci do mužstva doplnit hráče, kteří hrají extraligové finále. To ale skončí až v neděli večer, do té doby by nebylo korektní pouštět do světa nějaká jména," říká Hadamczik.

Po chvilce váhání však přizná, že uvažuje o obránci a útočníkovi ze Zlína a hráče, možná ne jen jednoho, má vyhlédnuté i v Plzni. O pozvánce pro krále kanadského bodování play off, útočníka Jana Kováře asi není pochyb. Ze Zlína by mohli být ve hře Zámorský s Holíkem, jenže oba bojují o titul v péči doktorů a vyloučená není ani varianta, že Hadamczik osloví plzeňského lídra Martina Straku. „Nechci skutečně nic říkat dopředu. Vyjádřím se, až finále skončí," uvedl Hadamczik, který teprve ve čtvrtek upřesní konečnou podobu soupisky pro brněnský turnaj.

Po sobotní prohře 0:3 na Slovensku je už jasné, že Česko neobhájilo loňský triumf v seriálu Euro Hockey Challenge, jehož byl duel součástí. Nejvíce bodů v sérii šesti zápasů získalo Švédsko. Navíc národní tým podlehl potřetí za sebou Slovákům vedeným českým koučem Vladimírem Vůjtkem. „V Bratislavě jsme neuspěli hlavně proto, že jsme se střelecky neprosadili, přitom šancí bylo dost. Potřebujeme koncovku nutně zlepšit. Slovákům ale musíme dát kredit, byli výborní v osobních soubojích a jejich hra měla patřičný důraz," doplnil Hadamczik.

Reprezentanti v přípravě na mistrovství světa
Brankáři
Alexandr Salák (Färjestad,/Švéd.)
Jakub Kovář (České Budějovice)
Pavel Francouz (Litvínov)
Obránci
Jakub Nakládal
Jakub Krejčík (oba Lev Praha/KHL)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL)
Jan Kolář (Doněck/KHL)
Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.)
Karel Kubát (Litvínov)
Tomáš Voráček (Vítkovice)
Marek Trončinský(Chanty-Mansijsk/KHL)
Útočníci
Jiří Novotný
Petr Vrána
Tomáš Rachůnek
Jiří Sekáč (všichni Lev Praha/KHL)
Zbyněk Irgl (Minsk/KHL)
Petr Hubáček (Jyväskylä/Fin.)
Lukáš Kašpar (Doněck/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)
Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL)
Milan Gulaš (Magnitogorsk/KHL)
Tomáš Hertl (Slavia Praha)
Petr Tenkrát
Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha)
Lukáš Pech (Karlovy Vary).

Reklama