Hlavní obsah

Česko - Finsko 3:4Česká osmnáctka prohrála s Finskem. Čtyřgólovou ztrátu už nedohnala

Soči

Česká hokejová osmnáctka podlehla na mistrovství světa v Soči 3:4 Finsku a připsala si po porážce se Spojenými státy americkými další těsnou prohru. Svěřenci trenéra Luďka Bukače mladšího museli proti Suomi dohánět čtyřbrankovou ztrátu, zápas sice zdramatizovali trefou 99 sekund před koncem, ale na bodový zisk už nedosáhli.

Článek

V závěrečném utkání v základní skupině A čeká český tým v úterý od 18:00 SELČ duel s Ruskem a jen výhra za tři body jej může posunout ze čtvrtého místa v tabulce výše pro nasazení pro čtvrtfinálové boje.

V úvodu utkání měli šance Kubalík a Zbořil, ale ve 14. minutě se radovali Finové díky Kapanenovi. Vzápětí mohl vyrovnat Zacha, ale byl faulovaný. Druhé dějství patřilo Suomi. Po 95 sekundách zvýšil Antonen, pak trefil Lehkonen tyč. Kapanen měl ale už přesnější mušku a góly ve 29. a 33. minutě dovršil hattrick.

V závěru druhé části dostal za Svobodova záda Rauhala puk bruslí a sudí gól po poradě s videorozhodčím neuznali. Češi se dostali do hry v úvodu závěrečné části, kdy v oslabení proměnil únik Rob. Ve 49. minutě se trefil z mezikruží Kämpf a naděje na obrat ještě zvýšila Vránova trefa. V závěrečné power play ale Finové českému tlaku odolali.

Bukač: První třetinu jsme odehráli výborně

"Herně jsme byli daleko lepší, chyběl ale tlak před brankou," hodnotil Bukač. Česko mělo v úvodu zápasu výraznou střeleckou převahu, v první dvacetiminutovce přestříleli čeští mladíci Finsko poměrem 22:5, jediná branka v první části ale padla za záda českého gólmana.

"První třetinu proti Finsku jsme odehráli výborně. Takhle jsme na tomto turnaji ještě nedominovali. Dostali jsme ale první velmi laciný gól z nepozornosti, ve druhé třetině jsme pak dostali další a to nás asi trochu položilo, přestali jsme hrát naši hru," navázal Bukač. "Před třetí třetinou jsme se v kabině zkoncentrovali, řekli jsme si, že se musíme vrátit k naší hře."

Čechům se pak skutečně podařilo zlepšit herní projev a ve třetí třetině stihli snížit na rozdíl jediné branky. "Náš první gól bohužel přišel už pozdě. Škoda, že jsme nemohli hrát ještě dalších pět minut, třeba bychom to otočili," s úsměvem komentoval závěrečný český tlak. "Myslím si, že jsme si možná až moc věřili, že Finy porazíme. A pak jsme dostali laciné góly, které nás stály zápas."

Českou osmnáctku v úterý čeká souboj s domácím Ruskem, které na turnaji neztratilo ještě ani bod. "Otázkou je, jestli zápas s Ruskem ještě něco řeší. Bude v tabulce jasně první, už jen těžko jej někdo předběhne. A myslím, že už ani my nemáme šanci na lepší umístění. Zápas s Ruskem tak bude příprava na čtvrtfinále. Samozřejmě budeme chtít vyhrát, ale základ je, abychom šli do čtvrtfinále s dobrým pocitem ze hry," uvedl Bukač.

Na české mladíky čeká i výborná atmosféra haly Bolšoj, která bude hostit i hokejový turnaj na olympiádě. Na předchozí zápasy domácího celku vždy přišlo více než sedm tisíc fanoušků. "Pro kluky bude zápas zážitek. Viděl jsem jiná mistrovství světa osmnáctek a nikde nebylo tolik lidí, tolik médií, takový divácký zájem. Myslím, že pro kluky to bude motivující," uzavřel Bukač.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Soči:
Skupina A:
ČR - Finsko 3:4 (0:1, 0:3, 3:0)
Branky a nahrávky: 43. Rob (Štencel), 49. Kämpf (Štencel, Rob), 59. Vrána (Štencel, Zacha) - 15. Kapanen (Ylvonen, Rauhala), 22. Antonen (Kinnunen, Lintuniemi), 29. Kapanen (Rauhala), 33. Kapanen (Ikonen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Mayer - McIntyre (oba USA), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 7:7, navíc Kubalík (ČR) 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 600.
ČR: Svoboda - Klok, Štencel, Košťálek, Pyrochta, Kokeš, Dvořák, Němeček - Kämpf, Kaše, Rob - Vrána, Přikryl, Kohout - Pastrňák, Zdráhal, Zbořil - Indrák, Zacha, D. Kubalík - Pokorný. Trenér: Luděk Bukač ml.
Rusko - Lotyšsko 10:2 (3:1, 3:1, 4:0)
Branky: 2. a 58. Zub, 8. a 59. Bučněvič, 18. Gluchov, 28. Ivanov, 30. Barbašev, 34. Judin, 46. Tkačov, 48. Děmidov - 18. Egle, 31. Bernhards.
Tabulka:
1.Rusko3300017:69
2.USA3200114:86
3.Finsko3200112:66
4.ČR3100213:83
5.Lotyšsko400043:310

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články