Hlavní obsah

Pavelec přijede na mistrovství světa, Hadamczik s ním počítá jako s jedničkou

Brno

Branku hokejové reprezentace na květnovém mistrovství světa ve Stockholmu bude hájit Ondřej Pavelec. Trenér Alois Hadamczik s ním už napevno počítá, neboť Winnipeg se v zámoří nedostal do play off a gólman projevil zájem reprezentovat.

Foto: Fred Greenslade, Reuters

Český brankář Ondřej Pavelec si opět zahraje na MS.

Článek

Pavelec, který má zlato z MS 2010 a byl klíčovým hráčem národního týmu na mistrovství světa v Bratislavě o rok později, by se tak po dvouleté pauze měl znovu na šampionátu představit v českém dresu. Ten oblékl naposledy loni v prosinci v Moskvě, když při výluce NHL chytal na Channel 1 Cupu.

„Když jsem s Pavelcem mluvil, měl velkou chuť reprezentovat. Hodně sice usiloval o to protlačit svůj klub v zámoří do bojů o Stanley Cup, ale když se to nepovedlo, tak chce pomoci Česku na mistrovství. S gólmanem takových kvalit musíme počítat jako s jedničkou," míní reprezentační trenér, jenž ale na turnaji v Brně tak trochu řeší brankářské dilema.

„V sobotu proti Švédsku bude chytat Salák. Až pak se rozhodnu, koho dalšího dám do brány v neděli proti Rusům. Pořád je tu i možnost nasadit Francouze, který v tréninku vypadá velmi dobře," uvažuje Hadamczik. Po potvrzení Pavelcova startu je jasné, že u tria gólmanů Alexander Salák, Jakub Kovář a Pavel Francouz, které je teď na turnaji v Brně, se jeden na mistrovství světa nepodívá.

Salák: Pavelcův příjezd je dobrá zpráva

„Pavelcův příjezd na mistrovství je výborná zpráva. Nemůžu upřednostňovat nějaký osobní zájem, jsem tady jako tým. A přijede extra hráč, důležitý pro případný úspěch. Za mne pořád platí, že přijmu jakoukoli roli," tvrdí Salák.

„Všem třem, co tady jsme, je nám jasné, že se bojuje o nominaci a mě záleží jen na tom, abych se vešel mezi tři vybrané gólmany pro šampionát. Nejsem ale rozhodne ten typ, který by najednou onemocněl, kdyby mu trenér řekl, že má jet jako trojka," reagoval Jakub Kovář.

„To, že jsem se udržel v národním týmu až do her v Brně, to je pro mě takový malý zázrak. Zachytal jsem si proti Lotyšsku i v Německu, a kdyby mi tohle někdo slíbil před sezónou, tak mu řeknu, že je blázen a někam bych ho poslal," říká Francouz, jenž sám moc se šampionátem nepočítá. „Ani mě nenapadlo, že by to Saša nebo Kovy sami vzdali, oba jsem slyšel, že by i trojku prostě brali a to je správný," doplňuje litvínovský gólman, žhavý adept na Cenu Práva pro nejlepšího brankáře uplynulé extraligové sezóny.

Hadamczik už v pátek v poledne ale naznačil smíření s tím, že nezíská tandem z New Jersey Marek Židlický, Patrik Eliáš. „Oba ti kluci by jeli kdykoli, ale teď jsou sami zklamaní, že nemají smlouvy. Říkali mi: trenére, nám nejde o peníze, ale chceme v lize pokračovat. Když se zraníme, třeba by se to nepovedlo. Mrzí mě, že v našem týmu nebudou, ale jejich situaci chápu. Nic jim nezazlívám. Chtějí hrát NHL a tam jsou takhle nastavené podmínky. Odjet bez kontraktu na mistrovství světa by pro ně byl příliš velký risk," uvažuje trenér.

Z NHL jsou ve hře o MS
Brankář:
Ondřej Pavelec (Winnipeg)
Obránci:
Jan Hejda (Colorado)
Ladislav Šmíd (Edmonton)
Zbyněk Michálek (Phoenix)
Útočníci:
Tomáš Fleischmann (Florida)
Jakub Voráček (Philadelphia)
Jiří Tlustý (Carolina)
Martin Hanzal
Radim Vrbata (oba Phoenix)
Roman Červenka
Jiří Hudler (oba Calgary)

Reklama

Související témata: