Hlavní obsah

Mezi hráči chybí konkurence, tvrdí kouč osmnáctky Bukač

Soči

Čeští hokejisté na mistrovství světa hráčů do 18 let v Soči snili o medaili, nakonec ale pro ně turnaj skončil vysokou porážkou s Kanadou ve čtvrtfinále. Národní tým přesto vylepšil umístění z loňského domácího šampionátu, na kterém musel bojovat o udržení. I tentokrát měl však ke spokojenosti daleko.

Článek

"Hráči musejí na sobě více pracovat," řekl trenér osmnáctky Luděk Bukač mladší spolupracovníkovi ČTK.

Češi sice dokázali potrápit několik favoritů, ale porazili jen Lotyšsko, které nakonec z elitní skupiny sestoupilo. A o udržení nehráli jen proto, že se změnil herní systém turnaje.

"Poskládali jsme nejsilnější možný tým. Nikdo nebyl zraněný, vzali jsme hráče, které jsme chtěli. Posílili nás i hokejisté působící v zámoří, s čímž byli v minulosti potíže. Chtěli jsme samozřejmě skončit na lepším než sedmém místě. Základní skupinu jsme ale měli hodně složitou, první tři týmy se probojovaly do semifinále," poukázal Bukač na nelehkou úlohu českého výběru.

S herním projevem svých svěřenců byl spokojen. "S výsledky ale nikoli. Na druhou stranu jsme kromě Lotyšů hráli se soupeři, kteří patří do absolutní špičky. A ti byli lepší než my," uznal Bukač. "Byla škoda, že nám pokaždé kousek scházel k zisku bodů. Kdybychom přeskočili v tabulce USA či Finsko, vyhnuli bychom se ve čtvrtfinále Kanaďanům. Proti nim jsme to měli těžké," řekl trenér.

Reprezentace odehrála s USA i s Finskem vyrovnané zápasy, byla střelecky aktivnější, ale vždy prohrála o gól. "Bohužel jsme neproměňovali šance a třeba Finsko nastartovali hloupým inkasovaným gólem v závěru první třetiny. Naši hráči bohužel ve srovnání se špičkou nemají dostatečnou mentální vyspělost. V porovnání s týmy Švédska nebo Finska, ve kterých až pět hráčů hraje významné role v jejich nejvyšších soutěžích. Měli jsme šanci je obrat o body, ale pokaždé něco chybělo," uvedl Bukač.

Ve čtvrtfinále pak český celek narazil na Kanadu, proti níž neměl příliš šancí na úspěch. "Je to soupeř nejvyšších kvalit, který pomýšlí na titul a dostává minimum branek. Přestože jsme v první třetině dostali gól do šatny, ve druhé jsme měli velké šance. Poté, co jsme dostali na konci druhé dvacetiminutovky dvě slepené branky, už to bylo složité," konstatoval.

Český mládežnický hokej v posledních letech nemá nejlepší výsledky. Jakou má šanci v budoucnu? "Tento ročník není špatný. Naši soupeři na rozdíl od nás budou mít hráče v prvních kolech draftu. Ale záleží, jak naši mladí hokejisté budou nadále pracovat. Musíme se rovněž zaměřit na práci s brankáři, v tom jsou například Finové napřed," uvedl Bukač, jeden ze svazových reprezentačních trenérů.

Bukač by současně rád zlepšil prostředí v českém mládežnickém hokeji. "Všude ve světě existuje mezi hráči velká konkurence, která u nás není. Každý pouze chválí. Agenti, rodiče a pak u hráčů chybí patřičné odhodlání zlepšovat se. Hráči, kteří posléze chtějí hrát v seniorském hokeji, si to musejí především zasloužit. Například naši hokejisté hrající v Kanadě vědí, že o své místo musejí v zámoří pořádně bojovat," dodal Bukač.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články